Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Telescoop voor Waddenbibliotheken

Op jacht naar kraters en planeten
14 oktober 2022
Telescoop onder sterrenhemel

De Biblionet Groningen bibliotheken in Oldehove, Winsum, Uithuizen, Delfzijl en Appingedam krijgen een telescoop in het assortiment. Het is een initiatief van het programma Donkerte van de Wadden waar de Rijksuniversiteit Groningen aan deelneemt. De uitleen start op maandag 31 oktober.

Met de leentelescoop wordt de lokale (jonge) burger voor de sterrenkunde geïnteresseerd en geniet de toerist van de sterrenhemel op plekken waar het nog kan, zoals langs de Waddenkust.

Maan en planeten

De telescoop is met een maximale vergroting van 140 keer zeer geschikt voor het ontdekken van de kraters op de Maan, de ring van Saturnus, en nog veel meer. Bij de telescoop hoort ook een ingenieuze app die de waarnemer gidst.

Eer voor amateur-astronoom

Het starten van de uitleen in Oldehove is een eerbetoon aan wijlen Fokke van der Pers, een oud-inwoner van Oldehove. Hij bouwde als amateurastronoom telescopen en droeg bij aan het populariseren van sterrenkunde in Groningen.

Wandeling

In de week van 31 oktober is er iedere avond een sterrenkunde-wandeling met astronoom Theo Jurriens van de Rijksuniversiteit. Deze starten om 19:00 uur en zijn maximaal twee kilometer lang. Start en finish is bij de bibliotheek, inschrijven gaat via de bibliotheek. Het schema is als volgt: 31 oktober Delfzijl, 1 november Uithuizen, 2 november Appingedam, 3 november Oldehove en 4 november Winsum.

Donkerte van de Wadden

Vroeger kon je in de stad nog duizenden sterren aan de hemel zien, tegenwoordig is het nog maar een handjevol. In het Waddengebied kun je nog wel donkerte ervaren, maar als het zo doorgaat verdwijnt deze kernkwaliteit hier ook langzaam en kun je nergens in Nederland meer de Melkweg aanschouwen.
De Natuur- en Milieufederaties van Groningen, Fryslân en Noord-Holland, de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging werken daarom samen aan het programma ‘Donkerte van de Wadden’.

Biblionet Groningen

Stichting Biblionet Groningen is de overkoepelende organisatie achter 34 bibliotheken in de provincie Groningen. Ze dagen de inwoners uit om zich te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, geïnspireerd te raken en mee te doen in de samenleving.

Laatst gewijzigd:14 oktober 2022 10:06

Meer nieuws

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....