Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Terugblik Opening Academisch Jaar 2022 - 2023

06 september 2022

Inspirerende toespraken, wervelende muziek en een prachtig decor: de Opening van het Academisch Jaar 2022 - 2023 in de Martinikerk te Groningen op 5 september 2022, met als thema 'Resilience' (weerbaarheid), was een groot succes.

Socioloog en 'pestprofessor' René Veenstra trapte de ceremonie af met een mooi betoog over de resultaten van zijn onderzoek naar pestgedrag en hoe dit kan worden voorkomen. Te gast was ook staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen, die met neurowetenschapper Marie-José van Tol in gesprek ging over mentale gezondheid en het belang van meer onderzoek hiernaar. Van Ooijen: "Groningen kan van vooruitstrevende betekenis zijn als het gaat om de mentale gezondheid van studenten."

Ook ontving NOS-Rusland-correspondent Iris de Graaf de Alumnus van het Jaar-award uit handen van rector magnificus Cisca Wijmenga, na een prachtige speech waarin ze haar alma mater prees. Bekijk hieronder de video die werd getoond bij de uitreiking:

Hierna sprak studente Yasmine Bouzoraa over haar ervaringen en de weerbaarheid die ze om zich heen ziet. Tot slot was het aan de nieuwe RUG-huisdichter Yfke Bethlehem om een gedicht voor te dragen. Studentenmuziekvereniging Bragi verzorgde tussendoor voor prachtige muzikale intermezzo's die door de kerk galmden.

Rector Magnificus Cisca Wijmenga hield de openingsspeech, waarin ze vanuit verschillende perspectieven over weerbaarheid sprak. De speech is te lezen:

Enkele foto's van de ceremonie gemaakt door fotografen Pjotr Wiese en Reyer Boxem:

Meer foto's? Kijk op de website van Pjotr Wiese

Interesse in de hele ceremonie? Kijk dan hieronder:

Laatst gewijzigd:07 september 2022 14:53
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...