Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Hoogtepunten van de paneldiscussie Rijksuniversiteit Groningen, 25 april 2022

07 juni 2022

De Enlight European Universities Panel Discussion die op 25 april 2022 in Groningen werd gehouden, was het eerste in een reeks European Universities-evenementen die het Institut français des Pays-Bas in samenwerking met Leiden, European City of Science organiseert in het kader van het Franse voorzitterschap van de EU.

De paneldiscussie, die plaatsvond in de statige Senaatskamer in het Academiegebouw, werd gezamenlijk georganiseerd door de Ambassade van Frankrijk in Nederland en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het thema van de discussie vloeide voort uit de vraag: Hoe kunnen Europese universiteiten helpen wereldwijde problemen op te lossen?

Panelvoorzitter Mervin Bakker, hoofd van de afdeling International Strategy & Relations aan de RUG, nam als eerste het woord om de panelleden hartelijk voor te stellen. Het panel werd gevormd door een diverse groep wetenschappers en experts op het gebied van gezondheid, hoger onderwijs en recht, onder wie prof. dr. Robert Wagenaar, prof. mr. dr. Brigitte Toebes, dr. Adriana Perez Fortis, Carle Bonafous-Murat, Mathieu Musquin en Tessa Klimp. Het publiek bestond onder meer uit deelnemers aan de prestigieuze Global Engagement Module.

Rector Magnificus van de RUG Cisca Wijmenga opende het evenement met een woord van welkom over het belang van ENLIGHT en het project European Universities.

Hierna zette het panel de tanden in het eerste discussiepunt: de vraag hoe instituten zodanig kunnen worden opgezet dat universiteiten echt een bijdrage kunnen leveren.

Ook werd ingegaan op de rol van studenten in de implementatie van de ENLIGHT-agenda en de ambitieuze vraag hoe onderzoeksexpertise onderdeel kan uitmaken van het project. Vragen als “hoe kan de Europese Commissie universiteiten helpen om te gaan met Europese problemen?” wakkerden levendige discussies aan tussen de panelleden.

Speciale gast Mathieu Musquin van de Franse Ambassade gaf online vanuit Parijs een keynotespeech.

Panelvoorzitter Mervin Bakker sloot de discussie af met een samenvatting van de belangrijkste punten. Ten slotte werden de sprekers en het publiek getrakteerd op een gezellige receptie met hapjes en drankjes in de prachtige Spiegelzaal. Deelnemers aan de GEM mengden zich in gesprekken met de ENLIGHT-teamleden en panelleden en deelden hun ervaringen.

Enlight
Laatst gewijzigd:09 juni 2022 13:36
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...