Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Jortcast Grand Tour (Jort Kelder) op 4 juni in Groningen

24 mei 2022
Jortcast

This event will be in Dutch

Mannen en vrouwen hebben recht op ongelijke behandeling: daarover debatteren we op 4 juni met prof. dr. Iris Sommer op de Rijksuniversiteit Groningen tijdens de Jortcast Grand Tour. Wil jij bij de live opname zijn? Meld je dan aan!

De Jortcast Grand Tour is een live podcastopname van de succesvolle podcast de Jortcast, waarin presentator Jort Kelder diverse Nederlandse universiteiten aandoet, alwaar hij met wetenschappers over actualiteiten en de laatste inzichten in wetenschappelijk onderzoek. Het publiek kan meedebatteren, en naderhand is er gelegenheid om te borrelen met de gasten.

Wil jij daarbij zijn?

Over het programma

Prof. dr. Iris Sommer
Prof. dr. Iris Sommer

Het eerste uur is live te volgen via NPO Radio 1. Dan schuift onder meer rector magnificus prof. dr. Cisca Wijmenga aan om te vertellen over de Groningse universiteit. De RUG is en van de oudste - en met 35.000 studenten ook een van de grootste - universiteiten van Nederland. Wijmenga is de eerste vrouwelijke rector sinds 1614. Hoe gaat het met de universiteit in deze moderne tijden? Wijmenga doet zelf onderzoek naar onze darmen en erfelijke aandoeningen. Hoe erfelijk is glutenintolerantie?

In het tweede uur debatteren we met de Groningse wetenschappers Iris Sommer en Janka Stoker over de verschillen tussen mannen en vrouwen (of zijn die er niet?). Sommer is hoogleraar cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische aandoeningen. Stoker is hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering.

prof. dr. Janka Stoker
prof. dr. Janka Stoker

Sommer bestudeerde de hersenen van vrouwen en publiceerde de resultaten in haar boek Het Vrouwenbrein. Volgens Sommer is dat brein zo’n 12 procent kleiner, en zijn er nog meer verschillen te vinden met de hersenen van mannen. Maar gelukkig: dat kleinere vrouwenhoofd zorgt niet voor een lager IQ…

En laat IQ nou net één van de belangrijkste voorspellers te zijn voor succesvolle leiders. Betekent een vrouwelijke baas het einde van de middelmatige mannelijke manager? Volgens Stoker zijn vrouwen in ieder geval betere aanvoerders. Maar let wel, dat komt niet omdat ze op een bepaalde vrouwelijke manier te werk gaan...

Laatst gewijzigd:27 mei 2022 09:32

Meer nieuws

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.

 • 15 maart 2022

  Vici-beurzen voor drie RUG-onderzoekers

  De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan drie RUG-onderzoekers een Vici-financiering van maximaal 1.5 miljoen euro toegekend. Prof. dr. J.W. Romeijn, prof. dr. S. Hoekstra en prof. dr. K.I. Caputi kunnen hiermee...