Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Eerste resultaten NSE 2022 bekend

31 mei 2022
NSE banner

De eerste resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2022 zijn bekend. De NSE wordt jaarlijks afgenomen onder alle studenten in het Nederlandse Hoger Onderwijs, van de RUG-studenten heeft 29% meegedaan. In 2021 was dat nog 37%. Deze daling is ook zichtbaar bij andere universiteiten: gemiddeld van 37% in 2021 naar 30% in 2022.

De NSE is in 2021 herzien en bestaat sinds de herziening uit een algemeen deel (voor alle universiteiten hetzelfde) en een flexibel deel (keuze door universiteiten uit een aantal thema’s). De RUG-resultaten voor het algemene deel zijn nu bekend.

In totaal zijn er in het algemene deel 50 vragen verdeeld over zeven thema’s. 46 van de 50 vragen worden door studenten beoordeeld met een score van 3.5 of hoger op een schaal van 1-5. Dat is een positief resultaat voor de RUG. Vergeleken met vorig jaar zijn studenten ongeveer in het algemeen net zo tevreden over hun studie (2022: 3.82, 2021: 3.83). Over de sfeer op de opleiding zijn studenten meer tevreden dan vorig jaar (2022: 3.96, 2021: 3.86), en ook over de studiefaciliteiten zijn studenten meer tevreden (2022: 3.91, 2021: 3.62). Dit lijkt het resultaat van de afnemende covidmaatregelen: meer en meer onderwijs wordt op locatie gegeven, waardoor studenten elkaar vaker zien en spreken en bovendien daadwerkelijk gebruik kunnen maken van studiefaciliteiten.

Vergelijking met landelijk gemiddelde

Over het algemeen zijn de RUG-scores op de thema’s net iets onder de landelijk gemiddelde scores. Vaak gaat het bij de vergelijking tussen RUG-scores en landelijk gemiddelden om verschillen van slechts een paar honderdsten. De grootste uitdaging voor de RUG blijft liggen bij aansluiting beroepspraktijk/beroepsloopbaan (3.18), ook dat geldt voor andere universiteiten. Vragen waar de RUG hoog op scoort (>4.0) hebben overwegend te maken met docenten: RUG-studenten zijn erg tevreden over de deskundigheid van docenten (4.31), over de mogelijkheden die docenten bieden om vragen te stellen (4.05), en de bereikbaarheid van docenten (4.02). Op deze laatste vraag geven RUG-studenten zelfs hogere scores dan het landelijk gemiddelde.

Wat gebeurt er met de resultaten?

De NSE-resultaten worden door opleidingen gebruikt om verbeterpunten te signaleren en te monitoren. De resultaten worden ook besproken in overleggen met studenten, waaronder de Faculteitsraden en de Universiteitsraad. Zo dragen de resultaten bij aan het verder verbeteren van het onderwijs aan de RUG. Na de zomer wordt een uitgebreid rapport van de NSE-resultaten gedeeld met faculteiten en de URaad, inclusief de resultaten uit het flexibele deel van de vragenlijst.

NSE-scores inzien

  • In de Factsheet staan de NSE 2022 resultaten voor de RUG
  • Scores op opleidingsniveau zijn vanaf 31 mei in te zien op de NSE site van de organisator Studiekeuze123
Laatst gewijzigd:14 juni 2022 09:49
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...