Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Doe mee aan lezingen en werkcolleges met gastschrijver RUG Mathijs Deen

16 juni 2021

Schrijver, radio- en documentairemaker Mathijs Deen is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen 2021-2022. In drie lezingen en een openbaar interview verkent hij de grenzen tussen fictie en non-fictie, bespreekt hij zijn voorliefde voor stilzwijgende proza en vertelt hij over de invloed die levende en dode natuur heeft op zijn personages. Daarnaast verzorgt hij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges.

Mathijs Deen

Mathijs Deen studeerde Nederlands in Groningen en gaf vier jaar les bij de vakgroep neerlandistiek aan de RUG. Voor velen is Mathijs Deen een vertrouwde stem door de documentaires die hij maakte voor de VPRO-radio en de luisterboeken die hij voorleest. Zowel in zijn meest recente boek Over oude wegen als in het bejubelde De Wadden gebruikt Mathijs onverwachte personages en gebeurtenissen om het heden en verleden van uiteenlopende plekken op aantrekkelijke wijze met elkaar te verbinden. Hij laat hiermee iedereen iets nieuws zien en brengt de geschiedenis op wervelende wijze tot leven.

Werkcolleges

Alleen voor RUG-studenten

In het werkcollege wil Mathijs Deen met de studenten op verkenning in het niemandsland tussen fictie en non-fictie. In een gastoptreden zullen fictie-schrijver Bert Natter en non-fictie schrijver Luc Panhuysen aangeven waar de grenzen van hun genres liggen, wat zij zichzelf nog wel toestaan en wat verboden terrein is. Vervolgens zullen de studenten aan de hand van een historisch personage van eigen keuze, gaan verkennen hoe zij die persoon in een verhaal tot leven kunnen wekken en wat ze zichzelf daarin wel en niet toestaan.

Data/tijd/plaats

14, 21 en 28 september; 5, 12 en 19 oktober; 16 en 23 november. Van 11.00-13.00 uur, zaal LE 1312.0012, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26 (Harmoniecomplex) Groningen.

Aanmelding

Aanmelding per e-mail bij Annemieke Koning: a.m.koning@rug.nl.

Uiterste aanmelddatum: maandag 23 augustus 2021.

Er kunnen maximaal 16 studenten deelnemen aan de werkcolleges: acht letterenstudenten en acht studenten van buiten de Letterenfaculteit. Studenten kunnen zich aanmelden met een korte geschreven motivatie en vermelding van hun studie. Voor de werkcolleges en het bijwonen van de publieke avonden staan 5 ECTS (vrije ruimte).

Lezingen

Tickets voor de onderstaande lezingen zijn te verkrijgen via de website van Studium Generale. Voor de werkgroepen geldt een aparte aanmeldprocedure, zoals beschreven.

Maandag 13 september

Schrijven in niemandsland - In gesprek met Mathijs Sanders

Hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders gaat met Mathijs Deen in gesprek over zijn werk, zijn achtergrond en over zijn liefde voor literatuur, radio, fictie, non-fictie en alles wat zich daartussenin begeeft.

Maandag 20 september

Het niemandsland tussen fictie en non-fictie

In dit college gaat Mathijs Deen op zelfonderzoek uit. De recente opmars van nepnieuws en alternative facts heeft ervoor gezorgd dat Deen bij zichzelf te rade is gegaan. Zijn boeken zijn niet zelden als non-fictie aangeprezen, en zijn ook regelmatig als bron van historische kennis gebruikt. Heeft hij door literaire middelen te gebruiken in boeken die als non-fictie zijn aangeprezen een grens overschreden die hij had moeten respecteren? Of is het tijd voor een nieuw genre dat lezers en schrijvers in het niemandsland tussen fictie en non-fictie een nieuw thuis verschaft?

Maandag 27 september

De lege plekken in het hoge gras

De personages in o.a. Deens boeken Het Lichtschip en Onder de Mensen dragen het hart niet op de tong. Vaak verzwijgen ze meer dan ze vertellen en zijn de inkijkjes in hun verleden op zijn best fragmentarisch. Deen probeert na te gaan hoe het komt dat dat zo is. Hij vertelt over het gezin waarin hij is opgegroeid, de indruk die schrijver Albert Alberts op hem maakte toen hij jong was, en zijn voorliefde voor proza met open plekken, zoals dat van Robert Seethaler. Ook vertelt hij hoe de lessen van het radiowerk doorwerken in de manier waarop hij zijn verhalen vertelt.

Maandag 4 oktober

De natuur als mens

Mensen en dieren zijn niet de enige personages die de verhalen van Deen bevolken. De Waddenzee, een rivier, een stuk continent op ramkoers of de noordwesterstorm, ze hebben allemaal verlangens, voornemens, ze zoeken ruimte voor zichzelf, ze zijn onverschillig, moe, opdringerig, kortaangebonden. Deen beschrijft de wereld om ons heen alsof we omringd zijn door een wereld die zich actief om ons bekommert, of ons even actief naar het leven staat. In dit college vertelt hij over de invloed die de levende en dode natuur heeft op zijn personages.

Gastschrijverschap bij de RUG

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Willem Wilmink, Joost Zwagerman, en Annejet van der Zijl. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Laatst gewijzigd:16 juni 2021 11:41

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!