Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Heropening De Beurs; drie dagen feest RUG/Campus Fryslân

31 oktober, 1 en 2 november 2019
23 oktober 2019
Foto door IMAZZO
Foto door IMAZZO

2018 was het jaar waarin de Rijksuniversiteit Groningen de elfde faculteit van de universiteit in Leeuwarden opende en nu, een jaar later, wordt het gerenoveerde monumentale beursgebouw aan de Wirdumerdijk 34 feestelijk geopend. Deze mijlpaal viert RUG/Campus Fryslân drie dagen lang van 31 oktober tot en met 2 november 2019. Na de officiële opening op donderdag is er vrijdag een programma voor scholieren, en op zaterdag open huis voor iedereen die geïnteresseerd is in wat de Friese RUG-faculteit doet.

31 oktober: Grand Opening

Het openingsprogramma voor genodigden begint op donderdagochtend 31 oktober met een tweetal paneldiscussies met vooraanstaande experts op het gebied van klimaatadaptatie, migratie, EU en mensenrechten. In de middag komen drie sprekers betrokken bij de oprichting van Campus Fryslân aan het woord, en zijn er sprekers over de toekomst van het academische onderwijs in de regio. Hierna volgen de keynotes van prof. mr. Jaap de Hoop Scheffer en prof. dr. Patrick Verkooijen over wereldwijde uitdagingen en lokale oplossingen gevolgd door een gesprek. Aansluitend volgt de officiële openingshandeling, verricht door de burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma, gedeputeerde Sander de Rouwe van de Provinsje Fryslân en de bestuursvoorzitter van de RUG, Jouke de Vries.

1 november: Campus Fryslân Experience

Vrijdag 1 november bezoeken ca. 200 4 en 5 vwo scholieren de Campus Fryslân Experience waar zij een hoorcollege volgen en een keuze kunnen maken uit 1 van de acht werkcolleges. Dit is de eerste keer dat de Experience wordt georganiseerd. Het plan is om hier een terugkerend najaarsevenement van te maken met colleges voor scholieren 4 vwo, en in het voorjaar voor 5 vwo.

2 november: Campus Fryslân Science Festival

Zaterdag 2 november is de publieksdag van de driedaagse festiviteiten in De Beurs. Vanaf 11.00 uur start het Campus Fryslân Science Festival met lezingen over academische rituelen en thema’s zoals duurzaamheid, gedrag, gezondheid, voeding, taal, politiek, identiteit, gezondheid en data. Bezoekers kunnen een datawandeling door Leeuwarden maken met wetenschapper dr. Anne Beaulieu of een rondleiding door De Beurs volgen. Voor de jonge onderzoekers is er ook van alles te beleven: zoals samen met Mark Buitenwerf een robot die kunst maakt in elkaar zetten, of meedoen aan een experiment met geluid en een eigen muziekinstrument maken. Het Campus Fryslân Science Festival duurt tot 15.00 uur.

Laatst gewijzigd:07 mei 2020 15:27

Meer nieuws

 • 22 juli 2020

  Voorzichtigheid in Noord-Nederland in afwachting van tweede golf

  Ondanks het gemis van vrijheid, gezelligheid en spontaniteit, zijn inwoners in Noord-Nederland deze zomer voorzichtig bij het maken van hun vakantieplannen. Slechts 14% van de Noord-Nederlanders gaat deze zomer op vakantie in het buitenland,...

 • 10 juli 2020

  ENLIGHT recognized as a European University

  The ENLIGHT consortium of nine European universities, including the University of Groningen, was selected within the framework of the second call for ‘European Universities’, the European Commission's pilot program for new multilateral networks....

 • 08 juli 2020

  Piekopvang in Groningen voorbereid voor internationale studenten

  Aan het einde van de zomer komen er naast veel Nederlandse studenten ook internationale studenten naar Groningen om voor kortere of langere tijd te studeren aan de Hanzehogeschool Groningen (HG) of de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Vanwege de...