Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Heropening De Beurs; drie dagen feest RUG/Campus Fryslân

31 oktober, 1 en 2 november 2019
23 oktober 2019
Foto door IMAZZO
Foto door IMAZZO

2018 was het jaar waarin de Rijksuniversiteit Groningen de elfde faculteit van de universiteit in Leeuwarden opende en nu, een jaar later, wordt het gerenoveerde monumentale beursgebouw aan de Wirdumerdijk 34 feestelijk geopend. Deze mijlpaal viert RUG/Campus Fryslân drie dagen lang van 31 oktober tot en met 2 november 2019. Na de officiële opening op donderdag is er vrijdag een programma voor scholieren, en op zaterdag open huis voor iedereen die geïnteresseerd is in wat de Friese RUG-faculteit doet.

31 oktober: Grand Opening

Het openingsprogramma voor genodigden begint op donderdagochtend 31 oktober met een tweetal paneldiscussies met vooraanstaande experts op het gebied van klimaatadaptatie, migratie, EU en mensenrechten. In de middag komen drie sprekers betrokken bij de oprichting van Campus Fryslân aan het woord, en zijn er sprekers over de toekomst van het academische onderwijs in de regio. Hierna volgen de keynotes van prof. mr. Jaap de Hoop Scheffer en prof. dr. Patrick Verkooijen over wereldwijde uitdagingen en lokale oplossingen gevolgd door een gesprek. Aansluitend volgt de officiële openingshandeling, verricht door de burgemeester van Leeuwarden Sybrand Buma, gedeputeerde Sander de Rouwe van de Provinsje Fryslân en de bestuursvoorzitter van de RUG, Jouke de Vries.

1 november: Campus Fryslân Experience

Vrijdag 1 november bezoeken ca. 200 4 en 5 vwo scholieren de Campus Fryslân Experience waar zij een hoorcollege volgen en een keuze kunnen maken uit 1 van de acht werkcolleges. Dit is de eerste keer dat de Experience wordt georganiseerd. Het plan is om hier een terugkerend najaarsevenement van te maken met colleges voor scholieren 4 vwo, en in het voorjaar voor 5 vwo.

2 november: Campus Fryslân Science Festival

Zaterdag 2 november is de publieksdag van de driedaagse festiviteiten in De Beurs. Vanaf 11.00 uur start het Campus Fryslân Science Festival met lezingen over academische rituelen en thema’s zoals duurzaamheid, gedrag, gezondheid, voeding, taal, politiek, identiteit, gezondheid en data. Bezoekers kunnen een datawandeling door Leeuwarden maken met wetenschapper dr. Anne Beaulieu of een rondleiding door De Beurs volgen. Voor de jonge onderzoekers is er ook van alles te beleven: zoals samen met Mark Buitenwerf een robot die kunst maakt in elkaar zetten, of meedoen aan een experiment met geluid en een eigen muziekinstrument maken. Het Campus Fryslân Science Festival duurt tot 15.00 uur.

Laatst gewijzigd:23 oktober 2019 16:16

Meer nieuws

 • 15 november 2019

  Hong Kong update: safety first

  We are very concerned regarding the current situation in Hong Kong, especially near some of the premises of our partner universities. The University of Hong Kong, the Chinese University of Hong Kong, and Hong Kong Baptist University have informed us...

 • 15 november 2019

  Afscheid Jan de Jeu: Bestuurder van buiten

  Op vrijdag 15 november 2019 neemt Jan de Jeu na 8 jaar afscheid van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Met de benoeming van De Jeu brak de RUG met de traditie dat bestuurders uit eigen gelederen werden geworven. Hij was de eerste...

 • 07 november 2019

  Astronomen brengen nieuwe emissielijn in kaart om meest voorkomende molecuul in het heelal te traceren

  Moleculair waterstof (H2) beslaat 99% van het koude dichte gas in sterrenstelsels. Dus het in kaart brengen waar sterren worden geboren betekent in feite het opmeten van H2, dat helaas een sterke kenmerkende signatuur mist bij lage temperaturen. Astronomen...