Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Groningse 'Merian' te bewonderen in de Nieuwe Kerk te Amsterdam

19 september 2019

Van 5 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam De Grote Suriname Tentoonstelling te bezichtigen. Een van de topstukken is het Groningse exemplaar van het beroemde werk van Maria Sibylla Merian over de Surinaamse insectenwereld.

Titelpagina Over de voortteeling en wonderbaerlyke veranderingen der Surinaamsche insecten, uitgegeven 1730

De titel luidt: "Over de voortteeling en wonderbaerlyke veranderingen der Surinaemsche insecten ... Alles in Amerika door denzelve M.S. Meiraen [!] naer het leeven, en leevensgrootte geschildert, en nu in't koper overgebracht". Uitgegeven in Amsterdam door Joannes Oosterwyk in 1719.

Ingekleurde prent van Maria Sibylla Merian in het boek Over de voortteeling en wonderbaerlyke veranderingen der Surinaamsche insecten, uitgegeven 1730
Ingekleurde prent van Maria Sibylla Merian in het boek Over de voortteeling en wonderbaerlyke veranderingen der Surinaamsche insecten, uitgegeven 1730

Onze editie van 'de Merian' wordt slechts bij hoge uitzondering in bruikleen gegeven, de vorige keer was in 2008, aan het J. Paul Getty Museum in Los Angeles.

Een afbeelding uit deze uitgave wordt gebruikt om reclame te maken voor de tentoonstelling, o.a. in de VPRO-gids no. 38 en op de website van de expositie. Een andere illustratie siert ook de voorzijde van de notitieblokjes die eerder dit jaar voor de Universiteitsbibliotheek zijn gemaakt (te koop in de Ishop).
Laatst gewijzigd:08 oktober 2019 11:28

Meer nieuws

 • 19 november 2019

  Oudste bewijs voor zoutwinning in bronstijd gevonden langs Tyrreense kust in Italië

  Nieuw onderzoek door archeologen van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de Universiteit van Rome Tor Vergata toont aan dat een reeks archeologische sites uit de brons- en ijzertijd aan de Tyrreense kust in Italië moet worden geïnterpreteerd...

 • 15 november 2019

  Hong Kong update: safety first

  We are very concerned regarding the current situation in Hong Kong, especially near some of the premises of our partner universities. The University of Hong Kong, the Chinese University of Hong Kong, and Hong Kong Baptist University have informed us...

 • 15 november 2019

  Afscheid Jan de Jeu: Bestuurder van buiten

  Op vrijdag 15 november 2019 neemt Jan de Jeu na 8 jaar afscheid van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Met de benoeming van De Jeu brak de RUG met de traditie dat bestuurders uit eigen gelederen werden geworven. Hij was de eerste...