Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Tanny Dobbelaar en Mauricio Plat winnen Science Slam

05 februari 2019

Tien promovendi. Tien jonge dichters. Wat gebeurt er als je ze bij elkaar zet? Als de onderzoeker de dichter over zijn of haar passie en onderzoek vertelt? Als de dichter de passie van de onderzoeker verwoordt en ze samen een gedicht schrijven dat is geïnspireerd op het onderzoek? Studium Generale Groningen en cultureel studentencentrum Usva organiseerden vrijdag 1 februari 2019 voor de tweede keer een Science Poetry Slam.

’s Middags brainstormden, luisterden en schreven de koppels van onderzoekers en dichters, ’s avonds betraden ze het podium met hun gedicht. Jasper Knoester, decaan van de Faculteit Science en Engineering, maakte de uitslag van de publieksstemming bekend. Promovenda Tanny Dobbelaar en dichter/performer Mauricio Plat hebben met hun poëtische voordracht over het thema familieverhalen de Science Slam 2019 van Studium Generale gewonnen. In het uitverkochte Usva theater kregen zij voor hun presentatie de meeste stemmen. Het gedicht ging over het werk van Dobbelaar die een promotieonderzoek doet naar hedendaagse familiegeschiedenissen.

Het winnende gedicht

Mijn afkomst heb ik niet gekozen in het systeem ben ik onbekend
Ik ben een mengelmoes van culturen van luie Afrikaan tot ijverige Europeaan
Van trotse Aziaat tot een spirituele Indiaan. Ik ben een dansende Zuid-Amerikaan
Ik draag de wereld in mijn wang
Mijn speeksel is slijm van wildgroei, uit een verleden gedeeld leven
Ik: een product vanuit de diepe tijd Van broedertwisten en moordenaars,
Van zondaars en heiligen,
Ik ben een godsgeschenk - in niets lijk ik op hen
Maar God wie zijn creatie ben ik dan?

Ik ben op zoek naar de juiste metaforen, maar het beeld ontbreekt
In jou herken ik de toekomst - ik kijk vooruit
naar de onzekerheid die het verleden met zich meebrengt
In jouw ogen zie ik mijn zus zo helderblauw als de lucht Afrika
In jouw lach mijn vader zijn vrolijkheid als kleurrijke vogels het regenwoud
Aan jouw stinkende voeten mijn broer zijn verdorvenheid.
In ieder mens zit iets slechts

Ik ben blanco op mijn huid geen symboliek te zien
Niets vastgelegd in inkt
In slaapkamers blinken ongemakkelijke vragen
Wij vallen niet samen, God schiep mij niet uit jouw rib
Eva is er ook maar haar verleiding doet mij niets
deze boom valt op appels
van jouw resten maak ik appelmoes
jouw sap drink ik als cider
nuchter maak jij mij dronken van geluk
In jou herken ik mijn gedeeld belang.

We ruilen… we ruilen… we ruilen… we ruilen…
Sommige wortels heb ik weggesneden - dat is voer voor de konijnen
Ik geef je mijn geheimen, jij geeft mij geschiedenis
Ik: een product vanuit de diepe tijd
Ik zwel, ik zwel, ik zwel, ik zwel! Dit is waanzin, dit is waanzin, dit is waanzin!

Tanny Dobbelaar & Mauricio Plat

Science Slam
Laatst gewijzigd:30 april 2020 11:24

Meer nieuws

 • 13 augustus 2020

  Internationale studenten ontdekken Groningen in virtueel spel

  Marketing Groningen lanceert een internationale campagne waarin de stad zich virtueel presenteert aan aankomende internationale studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Een 360-graden game vormt het hart van de...

 • 22 juli 2020

  Voorzichtigheid in Noord-Nederland in afwachting van tweede golf

  Ondanks het gemis van vrijheid, gezelligheid en spontaniteit, zijn inwoners in Noord-Nederland deze zomer voorzichtig bij het maken van hun vakantieplannen. Slechts 14% van de Noord-Nederlanders gaat deze zomer op vakantie in het buitenland,...

 • 10 juli 2020

  ENLIGHT recognized as a European University

  The ENLIGHT consortium of nine European universities, including the University of Groningen, was selected within the framework of the second call for ‘European Universities’, the European Commission's pilot program for new multilateral networks....