Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Tanny Dobbelaar en Mauricio Plat winnen Science Slam

05 februari 2019

Tien promovendi. Tien jonge dichters. Wat gebeurt er als je ze bij elkaar zet? Als de onderzoeker de dichter over zijn of haar passie en onderzoek vertelt? Als de dichter de passie van de onderzoeker verwoordt en ze samen een gedicht schrijven dat is geïnspireerd op het onderzoek? Studium Generale Groningen en cultureel studentencentrum Usva organiseerden vrijdag 1 februari 2019 voor de tweede keer een Science Poetry Slam.

’s Middags brainstormden, luisterden en schreven de koppels van onderzoekers en dichters, ’s avonds betraden ze het podium met hun gedicht. Jasper Knoester, decaan van de Faculteit Science en Engineering, maakte de uitslag van de publieksstemming bekend. Promovenda Tanny Dobbelaar en dichter/performer Mauricio Plat hebben met hun poëtische voordracht over het thema familieverhalen de Science Slam 2019 van Studium Generale gewonnen. In het uitverkochte Usva theater kregen zij voor hun presentatie de meeste stemmen. Het gedicht ging over het werk van Dobbelaar die een promotieonderzoek doet naar hedendaagse familiegeschiedenissen.

Het winnende gedicht

Mijn afkomst heb ik niet gekozen in het systeem ben ik onbekend
Ik ben een mengelmoes van culturen van luie Afrikaan tot ijverige Europeaan
Van trotse Aziaat tot een spirituele Indiaan. Ik ben een dansende Zuid-Amerikaan
Ik draag de wereld in mijn wang
Mijn speeksel is slijm van wildgroei, uit een verleden gedeeld leven
Ik: een product vanuit de diepe tijd Van broedertwisten en moordenaars,
Van zondaars en heiligen,
Ik ben een godsgeschenk - in niets lijk ik op hen
Maar God wie zijn creatie ben ik dan?

Ik ben op zoek naar de juiste metaforen, maar het beeld ontbreekt
In jou herken ik de toekomst - ik kijk vooruit
naar de onzekerheid die het verleden met zich meebrengt
In jouw ogen zie ik mijn zus zo helderblauw als de lucht Afrika
In jouw lach mijn vader zijn vrolijkheid als kleurrijke vogels het regenwoud
Aan jouw stinkende voeten mijn broer zijn verdorvenheid.
In ieder mens zit iets slechts

Ik ben blanco op mijn huid geen symboliek te zien
Niets vastgelegd in inkt
In slaapkamers blinken ongemakkelijke vragen
Wij vallen niet samen, God schiep mij niet uit jouw rib
Eva is er ook maar haar verleiding doet mij niets
deze boom valt op appels
van jouw resten maak ik appelmoes
jouw sap drink ik als cider
nuchter maak jij mij dronken van geluk
In jou herken ik mijn gedeeld belang.

We ruilen… we ruilen… we ruilen… we ruilen…
Sommige wortels heb ik weggesneden - dat is voer voor de konijnen
Ik geef je mijn geheimen, jij geeft mij geschiedenis
Ik: een product vanuit de diepe tijd
Ik zwel, ik zwel, ik zwel, ik zwel! Dit is waanzin, dit is waanzin, dit is waanzin!

Tanny Dobbelaar & Mauricio Plat

Science Slam
Laatst gewijzigd:05 februari 2019 11:03

Meer nieuws

 • 23 september 2019

  Standup Economics: RUG-experts en comedians samen op het podium | 6 oktober

  Het Financieele Dagblad en Comedy Central presenteren in samenwerking met het Akkoord van Groningen op zondag 6 oktober de eerste editie van Standup Economics, het festival waar economie en comedy samen komen. Op verschillende podia in onze binnenstad...

 • 20 september 2019

  Start van MOSAiC - de grootste poolonderzoeksexpeditie ooit

  Na tien jaar voorbereiding is het eindelijk zover: op de avond van 20 september vertrekt de Duitse ijsbreker Polarstern uit de Noorse havenstad Tromsø. Onder begeleiding van de Russische ijsbreker Akademik Fedorov zet hij koers naar de centrale Noordelijke...

 • 20 september 2019

  Imagining Science

  Noorderlicht en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) continueren hun samenwerking in de reeks ‘Imagining Science’. Daarin krijgt een fotograaf de opdracht om een wetenschappelijk onderzoeksveld te verbeelden in relatie tot het Noorderlicht festivalthema...