Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Anouk Goossens wint Shell Award voor onderzoek naar bouwsteentje elektronisch brein

26 november 2018
Anouk Goossens

RUG-onderzoeker Anouk Goossens neemt op maandag 26 november de Shell Award in ontvangst. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan drie (oud-)natuurkundestudenten. Goossens krijgt de prijs voor haar afstudeeronderzoek aan Nb-doped SrTiO3, een stof die elementen van ons brein na kan bootsen. Inmiddels is ze cum laude afgestudeerd bij de master Nanoscience en zet ze het onderzoek door in een promotieonderzoek aan de RUG.

De genomineerden voor de Shell Award worden beoordeeld aan de hand van academische prestaties, de afstudeerscriptie en een nominatiebrief van de afstudeerbegeleider. ‘Anouk is een heel verantwoordelijk onderzoeker,’ licht begeleider Tamalika Banerjee toe. ‘Ze heeft op een verantwoorde manier een nieuwe onderzoekslijn in de groep en het instituut opgezet. Ze is een zorgvuldige en kritische onderzoeker en kan haar onderzoeken goed organiseren, van het opzetten van nieuwe devices tot het verzamelen van data en het schrijven van een publicatie. De combinatie van betrokkenheid, verantwoordelijkheid en diepgaandheid maken haar een uitstekende wetenschapper.’ De hoogleraar is dan ook blij dat Goossens als promotiestudent blijft werken.

Brein versus computers

Het onderzoek van Goossens past bij het onderzoek van het nieuwe onderzoekscentrum van de RUG, CogniGron. Daarin werken wetenschappers van verschillende vakgebieden samen aan het ontwikkelen van een materialen die netwerken op nanoschaal vormen die net zo efficiënt zijn als onze hersenen. ‘Computers kunnen heel goed rekenen, net als onze hersenen,’ legt Goossens uit, ‘maar zijn in andere dingen niet zo effectief. Denk maar aan wat er gebeurt als je ergens binnenkomt. Je neemt de hele omgeving in je op, je hersenen registreren alles, maar onthouden alleen wat belangrijk is. Zo kun je ook geluiden uit je omgeving negeren, maar als iemand je naam noemt hoor je dat opeens wel. Een computer is niet zo goed in het herkennen en selecteren van verschillende signalen.’

De hersenen imiteren

Goossens onderzocht de stof Nb-doped SrTiO.Deze stof blijkt onze hersenen een beetje na te kunnen doen. ‘In computers kunnen we signalen aan of uit zetten, met een 1 of 0. Onze hersenen zijn niet zo binair, maar kunnen signalen in meerdere gradaties doorgeven. Dat kan deze stof ook. We kunnen wel duizend verschillende signalen sturen. Bovendien blijkt deze stof in staat tot onthouden en vergeten.’ In de huidige computers zijn informatieverwerking en geheugen twee losstaande systemen, terwijl onze hersenen dat ook tegelijkertijd lijken te doen. Dat maakt de stof mogelijk interessant om elementen van het brein na te bootsen. ‘Daar is natuurlijk nog heel veel onderzoek voor nodig en ik ben blij dat ik de gelegenheid heb dat onderzoek te doen.’

Shell Award

De Shell Award wordt uitgereikt door de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Dit is het oudste ‘Geleerde Genootschap’ van Nederland en is opgericht met als doel de wetenschap te bevorderen in de ruimste zin. Onder andere dus door het uitreiken van de Shell Award, drie Jong Talent Afstudeerprijzen voor de natuurkunde, beoordeeld op hun academische prestaties, de afstudeerscriptie en een nominatiebrief van de supervisor.

Meer informatie

Over het onderzoek van Goossens: Natuurkundigen maken bouwstenen voor een elektronisch brein

Laatst gewijzigd:26 november 2018 12:09

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...