Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Anouk Goossens wint Shell Award voor onderzoek naar bouwsteentje elektronisch brein

26 november 2018
Anouk Goossens

RUG-onderzoeker Anouk Goossens neemt op maandag 26 november de Shell Award in ontvangst. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan drie (oud-)natuurkundestudenten. Goossens krijgt de prijs voor haar afstudeeronderzoek aan Nb-doped SrTiO3, een stof die elementen van ons brein na kan bootsen. Inmiddels is ze cum laude afgestudeerd bij de master Nanoscience en zet ze het onderzoek door in een promotieonderzoek aan de RUG.

De genomineerden voor de Shell Award worden beoordeeld aan de hand van academische prestaties, de afstudeerscriptie en een nominatiebrief van de afstudeerbegeleider. ‘Anouk is een heel verantwoordelijk onderzoeker,’ licht begeleider Tamalika Banerjee toe. ‘Ze heeft op een verantwoorde manier een nieuwe onderzoekslijn in de groep en het instituut opgezet. Ze is een zorgvuldige en kritische onderzoeker en kan haar onderzoeken goed organiseren, van het opzetten van nieuwe devices tot het verzamelen van data en het schrijven van een publicatie. De combinatie van betrokkenheid, verantwoordelijkheid en diepgaandheid maken haar een uitstekende wetenschapper.’ De hoogleraar is dan ook blij dat Goossens als promotiestudent blijft werken.

Brein versus computers

Het onderzoek van Goossens past bij het onderzoek van het nieuwe onderzoekscentrum van de RUG, CogniGron. Daarin werken wetenschappers van verschillende vakgebieden samen aan het ontwikkelen van een materialen die netwerken op nanoschaal vormen die net zo efficiënt zijn als onze hersenen. ‘Computers kunnen heel goed rekenen, net als onze hersenen,’ legt Goossens uit, ‘maar zijn in andere dingen niet zo effectief. Denk maar aan wat er gebeurt als je ergens binnenkomt. Je neemt de hele omgeving in je op, je hersenen registreren alles, maar onthouden alleen wat belangrijk is. Zo kun je ook geluiden uit je omgeving negeren, maar als iemand je naam noemt hoor je dat opeens wel. Een computer is niet zo goed in het herkennen en selecteren van verschillende signalen.’

De hersenen imiteren

Goossens onderzocht de stof Nb-doped SrTiO.Deze stof blijkt onze hersenen een beetje na te kunnen doen. ‘In computers kunnen we signalen aan of uit zetten, met een 1 of 0. Onze hersenen zijn niet zo binair, maar kunnen signalen in meerdere gradaties doorgeven. Dat kan deze stof ook. We kunnen wel duizend verschillende signalen sturen. Bovendien blijkt deze stof in staat tot onthouden en vergeten.’ In de huidige computers zijn informatieverwerking en geheugen twee losstaande systemen, terwijl onze hersenen dat ook tegelijkertijd lijken te doen. Dat maakt de stof mogelijk interessant om elementen van het brein na te bootsen. ‘Daar is natuurlijk nog heel veel onderzoek voor nodig en ik ben blij dat ik de gelegenheid heb dat onderzoek te doen.’

Shell Award

De Shell Award wordt uitgereikt door de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Dit is het oudste ‘Geleerde Genootschap’ van Nederland en is opgericht met als doel de wetenschap te bevorderen in de ruimste zin. Onder andere dus door het uitreiken van de Shell Award, drie Jong Talent Afstudeerprijzen voor de natuurkunde, beoordeeld op hun academische prestaties, de afstudeerscriptie en een nominatiebrief van de supervisor.

Meer informatie

Over het onderzoek van Goossens: Natuurkundigen maken bouwstenen voor een elektronisch brein

Laatst gewijzigd:26 november 2018 12:09

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...