Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Eerste officiële werkweek Jouke de Vries

01 oktober 2018

Maandag was de eerste officiële werkdag van prof. dr. Jouke de Vries als voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij volgt prof. dr. Sibrand Poppema op, die na een bestuursperiode van tien jaar afscheid heeft genomen van de RUG.

Jouke de Vries
Jouke de Vries

Jouke de Vries (1960) studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam met bestuurskunde als kopstudie. In 1984 werd hij benoemd tot universitair docent bij de vakgroep Bestuurskunde. Hij promoveerde in 1989 bij de hoogleraren Hans Daudt en Hans Daalder op het proefschrift Grondpolitiek en kabinetscrises.

In 1999 werd De Vries benoemd tot hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Ook is hij vanaf dat moment wetenschappelijk directeur en later decaan van de Campus Den Haag (een dependance van de Universiteit Leiden). Campus Den Haag groeide onder zijn leiding uit tot een internationaal vooraanstaand academisch centrum met duizenden studenten. De Vries publiceert regelmatig in internationale en nationale tijdschriften. Belangrijke publicaties van zijn hand zijn onder andere Paars en de managementstaat en Een onderbroken evenwicht in de Nederlandse politiek (over Paars en de revolte van Fortuyn). Hij was tevens redacteur van een internationale trilogie over budgetteringsvraagstukken in OECD-landen. De Vries hield diverse belangrijke lezingen zoals de Thorbeckelezing in 2005 en de Burgemeesterslezing in 2008. Hij was columnist van de Staatscourant en schreef artikelen voor diverse landelijke dagbladen.

In mei 2015 werd De Vries benoemd tot hoogleraar Governance and Public policy aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als decaan van de elfde faculteit van deze universiteit (Campus Fryslân) in Leeuwarden, was De Vries verantwoordelijk voor de opbouw van een nieuwe faculteit die inmiddels op de rails staat. Campus Fryslân kent inmiddels een PhD-school, tien masteropleidingen en een university college.

Laatst gewijzigd:04 oktober 2018 09:58
printView this page in: English

Meer nieuws