Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Theunis Piersma: ‘Luister naar de vogels, onze wachtposten’

03 september 2018

‘The birds in my two hands possess greater knowledge and insight than all of us here united in this church’, zei hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma maandagmiddag 3 september in de Martinikerk in Groningen.

Speciaal voor de Opening van het Academisch Jaar – die in het teken stond van duurzaamheid en ecologie - maakten Piersma en musicus en componist Sytze Pruiksma een voorstelling over wad- en weidevogels die moeten leven in een snel veranderende wereld. De muzikale voordracht ‘Sentinel Birds - The sound and science of Bird migration’ verhaalt hoe scherp trekvogels de toekomst zien en, als wachtposten, de goede (wetenschappelijke) verstaander waarschuwen.

Theunis Piersma en Sytze Pruiksma
Theunis Piersma en Sytze Pruiksma

Droge, hete zomer

Zo vertelt Piersma bijvoorbeeld hoe de grutto’s in ons land omgingen met de droogte deze zomer. Sinds de laatste IJstijd, 20.000 jaar geleden, was de wereld niet zo heet. Maar tot verbazing van Piersma en zijn team bleken in Zuid-West Friesland de grutto’s– ‘net zo goed ons cultureel erfgoed als de kanalen en Rembrandt’ – al lang voor de grote droogte de gebieden te hebben uitgekozen die later het groenst bleken te blijven. Zo kunnen wij van de vogels leren wat voor hen, maar ook voor de boeren, de best beheerde, want vitaalste bodems zijn.

De wetenschappelijke onderbouwing van Piersma's voordracht is te vinden op https://teampiersma.org/blog/ .

Over Piersma
Prof. dr. Theunis Piersma is Chair in Global Flyway Ecology bij de Conservation Ecology Group aan het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES), University of Groningen. Daarnaast ook Senior Research Leader aan het NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research Department of Coastal Systems.

Links:

www.rug.nl/research/gelifes/ceg/_piersma/meadow-birds;
www.globalflywaynetwork.com.au/;
www.waddenflyways.nl/;
www.metawad.nl/

Laatst gewijzigd:17 april 2023 09:49

Meer nieuws

 • 26 april 2023

  Koninklijke onderscheidingen voor RUG-medewerkers

  Op woensdag 26 april zijn op voordracht van de RUG twee wetenschappers koninklijk onderscheiden. Mevrouw prof.dr. K.U. Loos is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Uit handen van burgemeester K. Schuiling ontving zij de...

 • 26 april 2023

  Cisca Wijmenga in Raad van Toezicht Hanzehogeschool

  Cisca Wijmenga treedt per 1 september 2023 toe tot de Raad van Toezicht van de Hanzehogeschool.

 • 25 april 2023

  Reactie op kamerbrief internationalisering

  Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft kennisgenomen van de Kamerbrief internationalisering in het hoger onderwijs die Minister Dijkgraaf op vrijdag 21 april naar de Tweede Kamer stuurde.