Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Theunis Piersma: ‘Luister naar de vogels, onze wachtposten’

03 september 2018

‘The birds in my two hands possess greater knowledge and insight than all of us here united in this church’, zei hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma maandagmiddag 3 september in de Martinikerk in Groningen.

Speciaal voor de Opening van het Academisch Jaar – die in het teken stond van duurzaamheid en ecologie - maakten Piersma en musicus en componist Sytze Pruiksma een voorstelling over wad- en weidevogels die moeten leven in een snel veranderende wereld. De muzikale voordracht ‘Sentinel Birds - The sound and science of Bird migration’ verhaalt hoe scherp trekvogels de toekomst zien en, als wachtposten, de goede (wetenschappelijke) verstaander waarschuwen.

Theunis Piersma en Sytze Pruiksma
Theunis Piersma en Sytze Pruiksma

Droge, hete zomer

Zo vertelt Piersma bijvoorbeeld hoe de grutto’s in ons land omgingen met de droogte deze zomer. Sinds de laatste IJstijd, 20.000 jaar geleden, was de wereld niet zo heet. Maar tot verbazing van Piersma en zijn team bleken in Zuid-West Friesland de grutto’s– ‘net zo goed ons cultureel erfgoed als de kanalen en Rembrandt’ – al lang voor de grote droogte de gebieden te hebben uitgekozen die later het groenst bleken te blijven. Zo kunnen wij van de vogels leren wat voor hen, maar ook voor de boeren, de best beheerde, want vitaalste bodems zijn.

De wetenschappelijke onderbouwing van Piersma's voordracht is te vinden op https://teampiersma.org/blog/ .

Over Piersma
Prof. dr. Theunis Piersma is Chair in Global Flyway Ecology bij de Conservation Ecology Group aan het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES), University of Groningen. Daarnaast ook Senior Research Leader aan het NIOZ Royal Netherlands Institute for Sea Research Department of Coastal Systems.

Links:

www.rug.nl/research/gelifes/ceg/_piersma/meadow-birds;
www.globalflywaynetwork.com.au/;
www.waddenflyways.nl/;
www.metawad.nl/

Laatst gewijzigd:17 april 2023 09:49

Meer nieuws

 • 11 december 2023

  Join the 'Language and AI' community

  As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...

 • 13 oktober 2023

  Moniek Tromp benoemd tot Captain of Science van de Topsector Chemie

  Prof. dr. Moniek Tromp is door de minister van Economische Zaken en Klimaat benoemd tot Captain of Science van de topsector Chemie. Zij is per 1 juli 2023 de opvolger van prof. dr. ir. Bert Weckhuysen van de Universiteit Utrecht.

 • 12 september 2023

  Kunst in tijden van AI

  Leonardo Arriagada Beltran verrichtte zijn promotieonderzoek op het raakvlak van computergegenereerde kunst en kunstmatige intelligentie, een technologie die voortdurend in ontwikkeling is. Op 21 september a.s. verdedigt hij zijn proefschrift....