Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Very few streets in Groningen named after women

10 August 2018

Medewerkers van de RUG-Geodienst besloten onlangs om naar aanleiding van een onderzoek naar straatnamen in Amsterdam door online medium De Correspondent, patronen binnen de straten van Groningen te onderzoeken. Uit hun onderzoek blijkt dat 28,9% van alle straten in Groningen is vernoemd naar een persoon, en dat slechts één op de tien hiervan naar een vrouw is vernoemd. Dit is een stuk minder dan in Utrecht en Amsterdam.

Donderdag 9 augustus jl. publiceerde De Correspondent een artikel over deze analyse van de Geodienst. Enkele andere conclusies zijn:

 • De meeste straten zijn vernoemd naar personen geboren in de negentiende eeuw;
 • Van alle Groningse straatnamen die verwijzen naar een persoon, is driekwart vernoemd naar een Nederlander;
 • Van de straten die vernoemd zijn naar een Nederlander, is 9% vernoemd naar een vrouw (tegen 10% van het totaal);
 • Van de straten die vernoemd zijn naar adel of vorstenhuizen, is bijna de helft vernoemd naar een vrouw.

De Geodienst is het ruimtelijk expertisecentrum van de RUG. In de interactieve viewer van de Geodienst kan men zelf de straatnamen in Groningen vernoemd naar personen onderzoeken.

Very few streets in Groningen named after women
Last modified:10 August 2018 11.47 a.m.
printView this page in: Nederlands

More news

 • 15 May 2019

  Academy Medal for Trudy Dehue

  Trudy Dehue, scientific sociologist, author and emeritus professor of the University of Groningen, will receive the Academy Medal from the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW). The Academy Medal is awarded every other year to individuals...

 • 15 May 2019

  Van Rijn advice hits UG hard

  The advice from the Van Rijn committee concerning the funding of higher education has heavy consequences for the UG as a broad-based classical university. The proposed redistribution of funds in favour of technical sciences is at the expense of degree...

 • 14 May 2019

  Number of children with type 1 diabetes doubled

  The number of children who are annually diagnosed with type 1 diabetes has doubled over the last 30 years. This is one of the conclusions of the PhD thesis written by Angelien Spaans-Hummelink, who works as a paediatrician at the diabetes clinic at...