Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Academisch jaar 2018-2019 geopend in de Martinikerk

29 augustus 2018

Op maandag 3 september is officieel het Academisch Jaar 2018-2019 in de Martinikerk geopend. De opening stond in het teken van duurzaamheid en ecologie, een onderwerp dat Rector Magnificus Elmer Sterken dan ook uitlichtte in zijn welkomstspeech. In het bijzonder noemde hij de oprichting van het mondiaal klimaatadaptiecentrum Global Center on Adaptation. Sterken zei trots te zijn dat dit centrum gehuisvest zal worden in Groningen en Rotterdam, met een netwerk van medewerkers en experts over de hele wereld. Voormalig VN secretaris-generaal Ban Ki-moon opent het Global Center on Adaptation op 17 oktober 2018 en zal dan tevens een RUG-eredoctoraat ontvangen. De RUG verleent dit doctoraat wegens de verdiensten van Ban Ki-moon op gebied van duurzaamheid, en in het bijzonder de totstandbrenging van het VN Klimaatakkoord van Parijs.

Vogels

Tijdens de ceremonie werd er op een unieke manier invulling gegeven aan het thema duurzaamheid: speciaal voor de opening van het Academisch Jaar werd een deel van 'Sentinel birds; The sound and science of bird migration' eenmalig in de Martinikerk opgevoerd. Voor deze voorstelling kwam het gepassioneerde verhaal van hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma samen met de bevlogen muziek van componist en slagwerker Sytze Pruiksma. ‘The birds in my two hands possess greater knowledge and insight than all of us here united in this church’, zei Piersma tijdens zijn voordracht. Volgens Piersma waarschuwden vogels ons al langer voor de snelle klimaatverandering, en kunnen zij ons mogelijk oplossingen bieden.

Carolien de Bruin ontving tijdens een feestelijke ceremonie de prijs voor Alumnus voor het Jaar. Tijdens haar speech moedigde ze studenten en de universiteit aan om hun talenten te gebruiken om voor verandering te zorgen. De toekomst van de volgende generaties is volgens haar geen garantie. Met haar adviesbureau C-Change werkt ze eraan om met investeerders en bedrijfsleven de zeventien doelen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te helpen bereiken. De Bruin riep de universiteit op om haar studenten te ondersteunen en ze de kritische denkers te maken, die we nodig hebben om deze doelen te verwezenlijken in een wereld vol ‘fake news’.

Huisdichter

Ook jong talent was goed vertegenwoordigd tijdens de opening. Er werd bekendgemaakt dat Sofia Manouki de nieuwe RUG-huisdichter is. Zij zal het komende collegejaar maandelijks een gedicht schrijven over de universiteit en het studentenleven. Sofia droeg het eerste gedicht voor tijdens de ceremonie. Popkoor Estrellas sloot de ceremonie muzikaal af.

Bekijk hieronder de fotoreportage en het videoverslag.

Laatst gewijzigd:10 september 2018 11:13
printView this page in: English

Meer nieuws