Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG op plek 39 in European Teaching Excellence ranking lijst

12 juli 2018

Times Higher Education heeft een nieuwe ranking (als pilot): de Europe Teaching Rankings 2018. De RUG staat hierin op plaats 39 van 240 universiteiten. Deze nieuwe monitor is gericht op onderwijskwaliteit. Van de Nederlandse universiteiten staat alleen de UvA hoger.

De Teaching Excellence ranking is gebaseerd op 13 indicatoren, waarvan 7 ontleend aan de European Student Surveydie voor 50% meetelt. Deze belicht onderwerpen als betrokkenheid bij de studie, interactie met docenten, onderwijskwaliteit en carrièrevoorbereiding. Bijna 1.250 RUG-studenten (ca. 4%) hebben aan de survey deelgenomen (in vergelijking: aan de NSE doet 30% mee). De andere helft is gebaseerd 6 indicatoren ontleend aan data die ook opgeven moeten worden voor de bekende Times Higher Education World University Rankings. Dit zijn:

 • Staff-to-student ratio: 7.5%
 • Papers-to-staff ratio: 7.5%
 • Academic reputation: 10%
 • Graduation rate: 5%
 • Gender balance of academic staff: 10%
 • Gender balance of students: 10%

Kwaliteit

Vooral aankomend studenten uit het buitenland gebruiken rankings als een belangrijke indicator voor de kwaliteit van een universiteit en daarmee als een maat voor de waarde van hun diploma en de gepleegde investering. Ook onderzoekers, overheden én bedrijven vinden ranglijsten belangrijk, omdat ze die zien als een reflectie van de kwaliteit van een universiteit.

Laatst gewijzigd:13 juli 2018 10:15

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...