Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Deniz Başkent genomineerd voor Huibregtsenprijs

25 juli 2018
Deniz Baskent
Deniz Baskent

Prof. dr. Deniz Baskent, als hoogleraar Auditieve perceptie verbonden aan de afdeling KNO van het UMCG/Faculteit Medische Wetenschappen, is een van de zes genomineerden voor de Huibregtsenprijs 2018. Op 8 oktober 2018 maakt juryvoorzitter Wim van Saarloos (president KNAW) bekend wie de Huibregtsenprijs wint, tijdens de Avond van Wetenschap& Maatschappij in de Ridderzaal.

Deniz Baskent doet onderzoek naar de rol van cognitieve aspecten in spraakperceptie en hoe hersentraining slechthorendheid kan compenseren. Zij geeft leiding aan multidisciplinair onderzoek met gedrags- en cognitieve wetenschappers en onderzoekers met een technische achtergrond. Ze onderhoudt unieke samenwerkingsverbanden met gebruikers van hoorapparaten en cochleaire implantaten, de fabrikanten van deze apparaten en lokale en internationale onderzoekers. Uitzonderlijk is ook dat onderzoek en toepassing zo dichtbij elkaar liggen. Volgens de jury is het werk van Başkent bijzonder relevant voor gebruikers van het cochleair implantaat, dat normaal akoestisch horen vervangt door elektrisch horen.

Huibregtsenprijs

De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs gaat naar een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is met duidelijk maatschappelijke relevantie. Jaarlijks worden maximaal zes projecten genomineerd, waarvan er uiteindelijk één wordt bekroond met de Huibregtsenprijs. Wetenschappelijke excellentie, verrassing buiten de gebaande paden, originaliteit en maatschappelijke relevantie die méér is dan vanzelfsprekend voor het vakgebied, waren leidende principes voor de jury. De prijs wordt uitgereikt op de Avond van Wetenschap& Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag, en bestaat uit een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, een geldbedrag van € 25.000, geoormerkt voor onderzoeksactiviteiten, en een workshop, aangeboden door het Lorentz Center in Leiden.

Avond van Wetenschap& Maatschappij

De Avond van Wetenschap & Maatschappij is in 2000 in het leven geroepen met als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen door te laten zien waar en op welke manier wetenschappelijk onderzoek toepassingen vindt in het leven van alledag. Op de Avond gaan topwetenschappers en prominenten uit andere sectoren van de maatschappij met elkaar in gesprek naar aanleiding van wetenschappelijke onderzoeksthema’s.

Meer informatie
Meer over het onderzoek van Deniz Baskent is te lezen in bijgaande artikelen van KennisInZicht, het wetenschappelijk magazine van het UMCG:
https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Horen-zonder-oren.aspx
https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Vici-beurs-voor-onderzoek-naar-stemperceptie-slechthorenden.aspx

Meer over de VICI-beurs, die Deniz Baskent in 2017 ontving van NWO, is te zien en te lezen in dit bericht
https://www.rug.nl/research/our-top-research/top-researchers/veni-vidi-vici/veni_-vidi-and-vici-grants-awarded-to-the-university-of-groningen-in-2017

Laatst gewijzigd:26 juli 2018 09:54
printView this page in: English

Meer nieuws