Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Internationaal eerbetoon voor Groningse sterrenkundige Mariano Mendez

27 juni 2018

Mariano Mendez, hoogleraar hoge-energie astrofysica aan de Rijksuniversiteit Groningen, wordt internationaal geëerd voor zijn hulp aan jonge wetenschappers in ontwikkelingslanden. Op zondagavond 15 juli ontvangt hij de Distinguished Service Medal van het Committee on Space Research (COSPAR). Mendez studeerde sterrenkunde in Argentinië en verhuisde in 1996 naar Nederland. Hij is de eerste wetenschapper van een Nederlandse instelling die deze prijs wint.

Mendez zette onder andere een programma op dat sterrenkundigen in ontwikkelingslanden toegang geeft tot wetenschappelijke gegevens. Ook stond hij aan de wieg van carrièreworkshops en mentorprogramma's voor jonge ruimteonderzoekers in ontwikkelingslanden. Tot nu toe namen ongeveer 1500 studenten deel aan deze workshops. Ze komen uit meer dan vijftig verschillende landen, zoals Argentinië, Brazilië, Ecuador, Egypte, India, Mexico, Nigeria, Thailand en Vietnam. Een aantal studenten bekleedt inmiddels invloedrijke posities in het ruimte-onderzoek.

Mariano Mendez (1960) groeide op in Argentinië. Hij studeerde sterrenkunde aan de Universiteit van La Plata. In 1989 promoveerde hij cum laude aan die universiteit. In 1996 verhuisde hij naar Nederland. Mendez vergat nooit zijn eigen achtergrond en bevorderde zijn hele leven de vooruitgang van de wetenschap in ontwikkelingslanden. Hij deed dat veelal onbezoldigd naast zijn onderzoeksloopbaan.

Logo NOVA

Over COSPAR

Het Committee on Space Research (COSPAR) is een internationale organisatie die in 1958 werd opgericht door de International Council of Scientific Unions. Het is een interdisciplinair wetenschappelijk orgaan gericht op onderzoek met satellieten, raketten en ballonnen. COSPAR wil wetenschappelijk onderzoek bevorderen en legt daarbij de nadruk op de uitwisseling van gegevens en resultaten. Ook is het een forum voor het bespreken van de uitdagingen van wetenschappelijk ruimteonderzoek. De Distinguished Service Medal is een eerbetoon voor personen die zich jarenlang buitengewoon hebben ingespannen voor het gedachtegoed van COSPAR. De prijs wordt uitgereikt tijdens het tweejaarlijkse COSPAR-congres. Het congres is van 14 tot en met 22 juli in Pasadena (Californië, Verenigde Staten). Er worden tussen de tweeduizend en drieduizend bezoekers verwacht.

Laatst gewijzigd:28 juni 2018 08:34
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 juli 2018

  ​Vanaf 2019 masteropleiding Mechanical Engineering

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Nadat de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs eerder dit jaar de opleiding goedkeurde, heeft de Nederlands-Vlaamse...

 • 18 juli 2018

  Telescopennetwerk maakt superscherpe radiofoto van een zwaartekrachtlens

  Met behulp van een wereldwijd netwerk van radiotelescopen heeft een internationaal team van sterrenkundigen onder Nederlandse leiding een van de scherpste radiofoto’s ooit van een zwaartekrachtlens gemaakt. Deze opname bevestigt dat donkere materie...

 • 27 juni 2018

  Grutto's blijken echte hoogvliegers

  Onze nationale vogel, de grutto, vliegt tijdens zijn trektocht naar en van de West-Afrikaanse overwinteringebieden voor meer dan 20% van de tijd op grote hoogte. Dat wil zeggen op ca. vijf kilometer; soms vliegen de grutto’s zelfs op hoogtes van bijna...