Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Eddo Evink schrijft lesbrief over Jan Patočka

19 juni 2018

Eddo Evink (universitair docent aan de RUG, en tevens hoogleraar aan de Open Universiteit) heeft in het kader van de uitreiking van de Spinozalens een lesbrief geschreven over de Tsjechische filosoof Jan Patočka.

De Stichting Internationale Spinozaprijs reikt elke twee jaar Spinozalenzen uit aan een levende en aan een dode denker. De prijzen zijn gekoppeld aan een thema. Dit jaar is dat het thema ‘Europa’. De laureaten zijn de Franse politiek wetenschapper Dominique Moïsi (1946) en de Tsjechische filosoof Jan Patočka (1907-1977). Over de laatste heeft Eddo Evink een lesbrief geschreven voor het voortgezet onderwijs.

Jan Patočka was een filosoof die werkte in de traditie van de fenomenologie en voortbouwde op het denken van Edmund Husserl en Martin Heidegger. Hij was een vooraanstaand dissident in de Tsjechische intelligentsia onder het communistische regime, en speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van de dissidentenbeweging Charta 77.

Lesbrief voor het voortgezet onderwijs

De lesbrief (gratis download) en een kort interview


Dit bericht is geplaatst door de Faculteit Wijsbegeerte.

Laatst gewijzigd:06 juni 2019 12:48

Meer nieuws

 • 20 mei 2019

  Aanstaand eredoctor Philipp Blom: een offroad historicus

  Vóór onze afspraak is aanstaand eredoctor historicus en filosoof Philipp Blom gebriefd dat hij zal worden ondervraagd over zijn werk en missie. Werk oké, maar een missie? 'Die heb ik niet', zegt Philipp Blom in vloeiend Nederlands aan de telefoon vanuit...

 • 25 april 2019

  Visitatiecommissie beoordeelt Gronings filosofieonderzoek als "excellent"

  De landelijke visitatiecommissie prijst de hoge kwaliteit en het internatonale karakter van het filosofieonderzoek en het grote succes in het verwerven van NWO-onderzoekssubsidies van de Faculteit Wijsbegeerte van de RUG.

 • 10 december 2018

  JHP prijs voor Han Thomas Adriaenssen

  Han Thomas Adriaenssen heeft met zijn boek Representation and Scepticism from Aquinas to Descartes (Cambridge University Press) de JHP prijs voor het beste boek over de geschiedenis van de filosofie gewonnen.