Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Marie-José van Tol krijgt de Heineken Young Scientists Award (+ podcast)

23 mei 2018
Marie-José van Tol

Marie-José van Tol krijgt de Heineken Young Scientists Award 2018 van de KNAW, in het domein Social Sciences. Van Tol, onderzoeker aan het UMCG en lid van de Young Academy Groningen, krijgt de prijs voor haar onderzoek naar de vele factoren die bijdragen aan het ontstaan van depressies en andere psychiatrische aandoeningen.

Naast Van Tol ontvangen rechtssociologe Maartje van der Woude, biochemicus Joost Snijder en aardwetenschapper Peter Bijl een award, in een ander domein. De prijzen worden op 27 september uitgereikt.

In aflevering 2 van de RUG-podcast In De Wetenschap interviewen presentatoren Wim Brons en Nanna Haug Hilton Marie-José van Tol.

De Heineken Young Scientists Awards

De Heineken Young Scientists Awards zijn belangrijke aanmoedigingsprijzen voor jonge onderzoekers die excellente wetenschappelijke prestaties verrichten en daarmee een voorbeeld zijn voor andere jonge wetenschappers.
Vanaf de editie 2018 worden de winnaars geselecteerd uit elk van vier wetenschapsdomeinen: Humanities, Social Sciences, Medical/Biomedical Sciences en Natural Sciences. Elke winnaar van een Heineken Young Scientists Award krijgt een kunstwerk van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman en een geldbedrag van 10.000 euro. De Heinekenprijzen worden gefinancierd door de H.P. Heineken Stichting en de Stichting Alfred Heineken Fondsen.

Meer infomatie

 • Marie-José van Tol
 • Zie ook onderstaande video over het voorspellen van depressies via de ogen
Laatst gewijzigd:25 mei 2018 16:51

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...