Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

21 februari 2018
Han Olff, Foto: Gerhard Lugart
Han Olff, Foto: Gerhard Lugart

De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie ‚Äč draagt via haar Programma Duurzame landbouw Groningen €200.000 bij aan deze leerstoel. En ondersteunt daarmee een bezetting door twee hoogleraren (2 halve fte) met een aanvullend ecologisch en agronomisch profiel.

Universiteit en provincie hechten beide veel waarde aan het creëren van een weerbare landbouwsector en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over, en onderbouwing van ‘natuurinclusieve landbouw’. Dit betekent dat een agrarier de natuur niet alleen gebruikt voor zijn productie, maar dat de natuur tegelijkertijd ook wordt gespaard en beschermd terwijl de bedrijfsvoering rendabel blijft. Hoogleraar Ecologie Han Olff: “De Leerstoel biedt ons een unieke mogelijkheid natuurvriendelijke strategieën voor de landbouw te ontwikkelen én te testen in Groningen en Drenthe, in samenwerking met boeren. Kennisontwikkeling is echt onontbeerlijk om natuurinclusieve landbouw tot een succes te maken.”

Sibrand Poppema
Sibrand Poppema

CvB-voorzitter Sibrand Poppema is erg content met de subsidie van de provincie en benadrukt het belang van de leerstoel: “Het is uniek maar ook logisch dat deze leerstoel aan de RUG komt, gezien onze traditie in wetenschappelijk veldonderzoek naar ecosystemen in Noord-Nederland. Ik denk dat we hiermee ook perfect aansluiten bij de ambitie van de Provincie Groningen om de duurzaamste provincie van Nederland te zijn.”

Laatst gewijzigd:05 maart 2018 14:08

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.