Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

21 februari 2018
Han Olff, Foto: Gerhard Lugart
Han Olff, Foto: Gerhard Lugart

De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie ‚Äč draagt via haar Programma Duurzame landbouw Groningen €200.000 bij aan deze leerstoel. En ondersteunt daarmee een bezetting door twee hoogleraren (2 halve fte) met een aanvullend ecologisch en agronomisch profiel.

Universiteit en provincie hechten beide veel waarde aan het creëren van een weerbare landbouwsector en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over, en onderbouwing van ‘natuurinclusieve landbouw’. Dit betekent dat een agrarier de natuur niet alleen gebruikt voor zijn productie, maar dat de natuur tegelijkertijd ook wordt gespaard en beschermd terwijl de bedrijfsvoering rendabel blijft. Hoogleraar Ecologie Han Olff: “De Leerstoel biedt ons een unieke mogelijkheid natuurvriendelijke strategieën voor de landbouw te ontwikkelen én te testen in Groningen en Drenthe, in samenwerking met boeren. Kennisontwikkeling is echt onontbeerlijk om natuurinclusieve landbouw tot een succes te maken.”

Sibrand Poppema
Sibrand Poppema

CvB-voorzitter Sibrand Poppema is erg content met de subsidie van de provincie en benadrukt het belang van de leerstoel: “Het is uniek maar ook logisch dat deze leerstoel aan de RUG komt, gezien onze traditie in wetenschappelijk veldonderzoek naar ecosystemen in Noord-Nederland. Ik denk dat we hiermee ook perfect aansluiten bij de ambitie van de Provincie Groningen om de duurzaamste provincie van Nederland te zijn.”

Laatst gewijzigd:05 maart 2018 14:08
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 26 april 2018

  Vier medewerkers koninklijk onderscheiden op voordracht van de RUG

  Donderdag 26 april zijn vier RUG-medewerkers op voordracht van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) koninklijk onderscheiden. Tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is benoemd prof.dr. N. Kalantar-Nayestanaki. Prof.dr. G.C. Wakker, prof.dr....

 • 26 april 2018

  Robert Lensink Officier in de Orde van Oranje Nassau

  Prof.dr. Robert Lensink is op 26 april koninklijk onderscheiden tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Lensink (Tiel, 1962) is hoogleraar Finance & Financial Markets aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG (80%) en hoogleraar Finance...

 • 26 april 2018

  Nasser Kalantar-Nayestanaki Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr. Nasser Kalantar-Nayestanaki is op 26 april koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Kalantar-Nayestanaki (Teheran, Iran, 1960), hoogleraar Experimentele Kernfysica, kwam in 1993 in dienst bij het Kernfysisch...