Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

21 februari 2018
Han Olff, Foto: Gerhard Lugart
Han Olff, Foto: Gerhard Lugart

De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie ‚Äč draagt via haar Programma Duurzame landbouw Groningen €200.000 bij aan deze leerstoel. En ondersteunt daarmee een bezetting door twee hoogleraren (2 halve fte) met een aanvullend ecologisch en agronomisch profiel.

Universiteit en provincie hechten beide veel waarde aan het creëren van een weerbare landbouwsector en het opbouwen van wetenschappelijke kennis over, en onderbouwing van ‘natuurinclusieve landbouw’. Dit betekent dat een agrarier de natuur niet alleen gebruikt voor zijn productie, maar dat de natuur tegelijkertijd ook wordt gespaard en beschermd terwijl de bedrijfsvoering rendabel blijft. Hoogleraar Ecologie Han Olff: “De Leerstoel biedt ons een unieke mogelijkheid natuurvriendelijke strategieën voor de landbouw te ontwikkelen én te testen in Groningen en Drenthe, in samenwerking met boeren. Kennisontwikkeling is echt onontbeerlijk om natuurinclusieve landbouw tot een succes te maken.”

Sibrand Poppema
Sibrand Poppema

CvB-voorzitter Sibrand Poppema is erg content met de subsidie van de provincie en benadrukt het belang van de leerstoel: “Het is uniek maar ook logisch dat deze leerstoel aan de RUG komt, gezien onze traditie in wetenschappelijk veldonderzoek naar ecosystemen in Noord-Nederland. Ik denk dat we hiermee ook perfect aansluiten bij de ambitie van de Provincie Groningen om de duurzaamste provincie van Nederland te zijn.”

Laatst gewijzigd:05 maart 2018 14:08
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...