Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee RUG-onderzoekers treden toe tot ​D​e Jonge Akademie

13 november 2017

Twee jonge wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn toegelaten tot De Jonge Akademie: Han Thomas Adriaenssen en Bettina Reitz-Joosse. De Jonge Akademie (DJA) is een platform binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) met jonge topwetenschappers die een vernieuwende visie hebben op wetenschap en wetenschapsbeleid. De Akademie organiseert inspirerende activiteiten voor verschillende doelgroepen op het gebied van wetenschap en maatschappij en interdisciplinariteit.

Elk jaar kiest DJA 10 nieuwe leden uit onderzoekers die minder dan 10 jaar geleden zijn gepromoveerd. Het lidmaatschap duurt vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt op 26 maart 2018 plaats. De Groningse onderzoekers Han Thomas Adriaensen en Bettina Reitz-Joosse zijn ook lid van de Young Academy Groningen (YAG), een platform van talentvolle jonge onderzoekers aan de RUG dat wetenschappers van verschillende vakgebieden wil verenigen. Samen brengen ze advies uit aan de universiteit over onderzoeksbeleid en organiseren ze publieksactiviteiten om de band tussen wetenschap en maatschappij te versterken.

Dr. Han Thomas Adriaenssen
Dr. Han Thomas Adriaenssen

Dr. Han Thomas Adriaenssen (Geschiedenis van de filosofie)
Han Thomas Adriaenssen (1985) is een van de meest getalenteerde jonge filosofen van Nederland. Hij schreef onder andere een boek over de Middeleeuwse wortels van het denken van René Descartes. Ook gaf hij lezingen over het belang om niet alleen naar grote filosofen te kijken, maar ook naar de minder bekende denkers. Han Thomas Adriaenssen werd drie keer tot docent van het jaar gekozen bij de faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde naast filosofie ook Russisch en Italiaans en onderhoudt intensief contact met middelbare scholen en hun filosofiedocenten. Han Thomas Adriaenssen is sinds 2016 lid van de Young Academy Groningen, waar hij zich bezighoudt met onder meer wetenschapsbeleid en het stimuleren van interdisciplinaire onderzoeksprojecten. Hij hoopt bij De Jonge Akademie ook landelijk te kunnen bijdragen aan deze thema’s. Hij publiceerde recentelijk Representation and Scepticism from Aquinas to Descartes bij Cambridge University Press. Meer over Han Thomas Adriaenssen in deze Research Minute video

Dr. Bettina Reitz-Joosse
Dr. Bettina Reitz-Joosse

Dr. Bettina Reitz-Joosse (Latijnse taal en letterkunde)
Bettina Reitz-Joosse (1984) onderzoekt hoe de Romeinen de wereld om hen heen zagen. Ze bestudeert Latijnse teksten over antieke gebouwen, monumenten en het landschap. Bettina Reitz-Joosse haalde het wereldnieuws toen ze met een collega liet zien dat de Italiaanse fascisten onder Mussolini een Latijnse toekomstboodschap hadden verstopt onder een obelisk in Rome. Ze won de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2017 voor de communicatiecampagne rondom de publicatie van dit onderzoek naar de Codex Fori Mussolini. Bettina noemt zichzelf 'met hart en ziel' een classica en is ervan overtuigd dat de oudheid ook in onze huidige maatschappij een betekenisvolle rol speelt. Met haar internationale achtergrond (geboren in Duitsland, studie in Oxford, promotie in Leiden, postdocs in Rome en Philadelphia en nu onderzoeker in Groningen) wil ze het Nederlandse wetenschapsbeleid in breder perspectief helpen plaatsen. Meer over Bettina Reitz in deze Research Minute video. Lees ook het interview met haar op Science Guide: Classica Bettina Reitz-Joosse wil internationaal perspectief bieden op promoveren.

Laatst gewijzigd:14 november 2017 13:02

Meer nieuws

 • 10 december 2018

  JHP prijs voor Han Thomas Adriaenssen

  Han Thomas Adriaenssen heeft met zijn boek Representation and Scepticism from Aquinas to Descartes (Cambridge University Press) de JHP prijs voor het beste boek over de geschiedenis van de filosofie gewonnen.

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 05 december 2018

  Fotoreportage: De schatten van de UB

  Fotoreportage over bijzondere boeken op de afdeling Bijzondere collecties van de UB.