Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Drie Nobelprijswinnaars voor 1e keer samen in Nederland

International Molecular Machines Nobel Prize Conference 19 t/m 22 november in Groningen
16 november 2017

Van zondag 19 t/m woensdag 22 november 2017 organiseert de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) de Molecular Machines Nobel Prize Conference op verschillende locaties in Groningen. Een internationaal congres ter ere van winnaars van de Nobelprijs voor Scheikunde in 2016: professor dr. Ben L. Feringa , professor Jean-Pierre Sauvage en professor Sir James Fraser Stoddart ontvingen deze voor de ontwikkeling van moleculaire machines. Het is voor het eerst dat de drie laureaten samen optreden in Nederland. En dus bieden de komende dagen een uitgelezen kans om zomaar een Nobelprijswinnaar ‘in het wild’ in Stad tegen te komen.

De bijzondere conferentie start op zondagavond in cultuurcentrum De Oosterpoort met een welkomstreceptie voor de deelnemers, waarbij ook de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten en CdK René Paas aanwezig zijn. Op de volgende congresdagen staat steeds één van de drie Nobelprijswinnaars centraal als hoofdspreker, maar zij nemen tevens alle dagen actief deel aan het programma. Behalve Feringa, Sauvage en Fraser Stoddart zijn in het wetenschappelijk programma van de conferentie meerdere gerenommeerde sprekers met betrekking tot de moleculaire chemie opgenomen.

Op speciaal verzoek van Feringa nemen maximaal driehonderd gasten deel aan het (besloten) congres, waardoor zij voldoende tijd en ruimte hebben om met de Nobelprijswinnaars in gesprek te gaan.

De conferentie start zondagavond 19 november met een receptie in De Oosterpoort, met als speciaal onderdeel de presentatie van het boek ‘Real Nano – How molecules have become nanomachines’ van wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout in samenwerking met de RUG. De eerste exemplaren worden aangeboden aan de 3 Nobelprijswinnaars. Vanaf begin december is het boek verkrijgbaar in de I-shop van de Rijksuniversiteit Groningen.

Op dinsdagmiddag 21 november verhuist de gehele conferentie naar de Aula in het Academiegebouw van de RUG. Hierbij worden de drie Nobelprijswinnaars ontvangen door het College van Bestuur van de RUG. Aansluitend, rond 17 uur, bezoeken de congresdeelnemers de expositie ‘NUCLEUS-de verbeelding van wetenschap’ in de Der Aa-Kerk, onderdeel van de 24e editie van de Noorderlicht Int. Fotomanifestatie. De 3 laureaten nemen uiteraard een kijkje bij ‘Playground’; resultaat van de samenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en prof. dr. Ben Feringa.

De initiatiefnemers van de Molecular Machines Nobel Prize Conference zijn prof. dr. ir. Adriaan Minnaard, directeur van het Stratingh Instituut voor Chemie van de RUG, en prof. dr. Kees Hummelen. Zowel Hummelen als Feringa zijn werkzaam bij dit onderzoeksinstituut.


Laatst gewijzigd:23 juli 2018 15:06

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...