Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse startup strijdt met draagbaar infuus mee om Medische Inspirator Prijs

01 november 2017

De Groningse startup IVWear strijdt samen met prof. Bart Verkerke van het UMCG mee om de Medische Inspirator Prijs van ZonMw. Dit voorjaar werd het project, de ontwikkeling van een draagbaar infuus, van studenten Max, Melcher en Niels uit meer dan 80 inzendingen verkozen als finalist voor deze prijs. Momenteel strijden zij een maand lang tegen twee andere projecten, waarbij het project met de meeste stemmen een geldprijs van 75.000 euro wint.

Het idee van een draagbaar infuus is ontstaan uit de gedachte dat patiënten meer moeten bewegen tijdens hun ziekenhuisopname. Beweging is één van de belangrijkste factoren voor een snel herstel na bijvoorbeeld een operatie. Hoe meer patiënten bewegen, hoe eerder zij weer uit het ziekenhuis kunnen én hoe kleiner de kans dat ze weer terug hoeven te komen. Het draagbare infuus neemt zowel de fysieke als de emotionele belemmeringen weg om uit bed te komen. Patiënten kunnen met het draagbare infuus gemakkelijker traplopen, drempels over en naar buiten gaan, maar voelen zich ook minder patiënt, omdat ze niet altijd een infuuspaal hoeven mee te slepen. Het draagbare infuus van IVWear kan patiënten wereldwijd het ziekenhuisbed uit krijgen

Het begon allemaal in februari van dit jaar. Bart Verkerke (Hoogleraar Biomedische Productontwikkeling bij het UMCG) liep rond met het idee voor een draagbaar infuus. Via een cursus van het University of Groningen Centre of Entrepreneurship kwam dit idee bij Max (arts-onderzoeker) en Melcher (rechtenstudent) terecht. Zij zagen veel potentie in een draagbaar infuus. Bart Verkerke bracht hen in contact met Niels (student biomedische technologie). De oom van Niels had enige jaren daarvoor lang in het ziekenhuis gelegen en Niels wist dat hij veel hinder had ondervonden van de infuuspaal tijdens zijn vele langdurige verblijven in het ziekenhuis. Een zeer gemotiveerd team was geboren. Acht maanden later werkt dit team bijna fulltime aan het project en zijn er flinke stappen gezet. In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen hebben is een aanvraag gedaan voor een octrooi en wordt het eerste prototype binnenkort getest in het UMCG.

Het winnen van deze prijs zou een enorme stap betekenen voor de ontwikkeling van het draagbare infuus. Het herhalende proces van bouwen en testen is tijdrovend en duur. Het winnen van een geldbedrag betekent een flinke versnelling van dit proces. Iedereen met een e-mailadres kan via de website van ZonMw stemmen voor “IVWear maakt infusen draagbaar”. De winnaar wordt 23 november bekend gemaakt.

Laatst gewijzigd:01 november 2017 17:03

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...