Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee RUG-wetenschappers genomineerd voor kinder-TV-prijs

16 oktober 2017
Klokhuis Wetenschapsprijs
Klokhuis Wetenschapsprijs

Onderzoekers Jan Willem Bolderdijk en Nanna Hilton zijn genomineerd voor de wetenschapsprijs van het kinderprogramma Klokhuis. Samen met 8 andere onderzoekers van Nederlandse universiteiten en universitair medische centra strijden RUG-wetenschappers op 8 november a.s. om de prijs. Het doel van de Klokhuisprijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Aan het onderzoeksgebied van het winnende onderzoek wordt een wetenschapsaflevering van Het Klokhuis gewijd. Dit jaar is het de tweede editie van Klokhuis-wetenschapsprijs.

Jan Willem Bolderdijk - Hoe maak je het milieu cool?

Wat goede keuzes zijn voor het milieu weten we meestal wel. Vegetarisch eten is beter dan een maaltijd met vlees, naar school fietsen of lopen is beter dan autorijden. Maar waarom is niet iedereen vegetariër en zitten we toch in vervuilende auto’s? Psycholoog Jan Willem Bolderdijk onderzoekt hoe mensen milieukeuzes maken. Mensen zijn echte groepsdieren: ze doen het liefste wat de rest doet. Het voelt niet fijn als jij als enige heel milieubewust bent. Anderen zien je misschien zelfs als betweter. We moeten dus zorgen dat iedereen milieubewuste keuzes normaal vindt. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je groen cool?

Lees ook de blogpost die de Scholierenacademie eerder schreef over Jan Willem Bolderdijk.

Nanna Hilton - De Taalverzamelaar

In Nederland worden heel veel talen en dialecten gesproken. De officiële talen Nederlands en Frysk natuurlijk, maar ook dialecten als het Twents. Bijzondere talen die steeds minder mensen spreken. Taalwetenschapster Nanna Hilton verzamelt daarom gesproken taal via de app Stimmen. Het is onderzoek waar iedereen aan kan meedoen: je krijgt een plaatje te zien, en je spreekt het woord uit zoals jij dat normaal zegt. Taalonderzoekers zien zo welke talen waar in Nederland gesproken worden. En het kan ook gebruikt worden om bijvoorbeeld spraakbesturing voor robots of auto’s te maken in het Fries of Twents.

Iedereen kan vanaf nu t/m 7 november  stemmen op Jan Willem of op Nanna. Hiervoor zijn twee mailadressen benodigd.

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 12:04

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...