iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?
Bacteriën spelen een belangrijke rol in het maken van veel melkproducten. Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, betere verteerbaarheid, een langere houdbaarheid of meer vitaminen. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk moeten worden weggegooid. Een internationaal team van twaalf RUG-studenten probeert die verspilling tegen te gaan door een detectiemechanisme voor deze infecties te ontwikkelen.
De studenten vormen de Groningse afvaardiging voor iGEM 2017. Deze international Genetically Engineered Machine competition is een wereldwijde wedstrijd waarbij studenten een micro-organisme moeten ontwikkelen voor een nieuwe, maatschappelijk relevante toepassing. De studenten presenteren hun project tijdens een groot evenement in november, de Giant Jamboree te Boston. Om de laatste kosten van hun deelname te kunnen dekken is het team een crowdfundingactie begonnen.
Laatst gewijzigd: | 09 juni 2023 14:58 |
Meer nieuws
-
21 augustus 2025
Volg het Top Dutch Solar Racing team
Dit jaar doet het studententeam Top Dutch Solar Racing van 24 t/m 31 augustus mee aan de Bridgestone World Solar Challenge. Op deze pagina houden we je op de hoogte van hoe het er tijdens en rond de race aan toe gaat.
-
21 augustus 2025
Nanodeeltjes brengen toepassing moleculaire motoren dichterbij
Wetenschappers van de RUG en de Universiteit van Amsterdam hebben nanodeeltjes ontwikkeld die het gemakkelijker maken om moleculaire motoren in materialen of weefsels aan te drijven.
-
19 augustus 2025
Bruno Ehrler benoemd tot nieuwe directeur van AMOLF
Honorair hoogleraar prof. dr. Bruno Ehrler van de Rijksuniversiteit Groningen is benoemd tot nieuwe directeur van AMOLF, het NWO-Instituut voor onderzoek naar functionele complexe materie.