Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

VN klimaatcentrum in Energy Academy Europe

‘Meer dan een duurzaam gebouw’ van de RUG
22 september 2017

Het internationale kenniscentrum voor klimaatadaptatie wordt gehuisvest in Rotterdam en Groningen. De twee steden hebben het UN Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) binnengesleept door samen het meest overtuigende bod op tafel te leggen. De ligging van de steden, de kennis die zij hebben over de gevolgen van klimaatverandering en de innovatieve gebouwen zijn voor de selectiecommissie doorslaggevend geweest. In Groningen krijgt het GCECA ruimte in het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland, de Energy Academy Europe (EAE) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Volgens de staatssecretaris biedt Groningen met de RUG, andere onderwijsinstellingen en bedrijven die al actief zijn op het gebied van klimaat, een perfecte voedingsbodem voor het klimaatcentrum.

Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu) maakte in februari 2017 al bekend dat het kenniscentrum, dat samen met de Verenigde Naties en Japan wordt opgezet, in Nederland komt. Dijksma: ‘Met dit klimaatcentrum laat Nederland zien dat het de kennis en kunde in handen heeft om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. En het is mooi nieuws voor Rotterdam en Groningen, die zichzelf wereldwijd goed op de kaart zetten met zo’n instituut. De opwarming van de aarde zal steeds meer mensen hard treffen. Ons initiatief voor dit mondiale klimaatcentrum helpt landen en organisaties die zoeken naar tastbare oplossingen om zich te kunnen wapenen klimaatverandering.’

Brede steun Noord-Nederland
De gemeente Groningen heeft voor het plan intensief samengewerkt met de Hanze h​ogeschool, provincie Groningen en de RUG​. Maar ook andere partners in Noord-Nederland, waaronder de waterschappen, WETSUS, bedrijven en kennisinstellingen hebben zich de afgelopen tijd ingespannen om te laten zien wat Noord-Nederland allemaal doet aan klimaatadaptatie.​​

Sibrand Poppema, voorzitter College van Bestuur: “Wij willen met de RUG een actieve en substantiële bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, op basis van ons academisch onderzoek en onderwijs. Wij zijn daarom trots dat we met het huisvesten van de GCECA een bijdrage kunnen leveren aan het wetenschappelijk onderzoek op gebied van klimaatadaptatie.”

Internationale Jury
De evaluatiecommissie die de keuze heeft gemaakt uit de zeven kandidaten bestond uit vertegenwoordigers van UN-Environment, het ministerie van IenM en adviesbureau Acclimatise. Sinds februari is een werkgroep bezig met het opzetten van het centrum. Uiteindelijk zal het GCECA in 2018 uitgroeien tot een twintigtal medewerkers. Het centrum zal een breed wereldwijd netwerk van partners samenbrengen, waaronder internationale kennisinstituten, bedrijven, belangenorganisaties, lokale en nationale overheden en de financiële sector. Zij stellen zich het doel partijen te steunen om klimaatadaptatie effectiever in de praktijk te brengen. Door het samenbrengen van kennis over projecten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur en landbouw, kunnen straks nieuwe wegen, gebouwen en akkers in kwetsbare landen, overal ter wereld veerkrachtiger worden gemaakt tegen klimaatverandering.

Over de Energy Academy Europe (EAE)
Het ambitieuze Energy Academy Europe gebouw van de RUG biedt plaats aan een nieuw topinstituut waarin bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap gezamenlijk werken aan onderzoek en innovatie op energiegebied. Om de extreem duurzame energie-uitgangspunten te kunnen realiseren heeft het gebouw een bijzondere bouwvorm met groot zonnepanelen dak, een ‘zonneschoorsteen’ en luchtkoeling gekregen. Het bouwwerk van bijna 15.000 m2 met BREEAM-niveau ‘Outstanding’ is in oktober 2016 opgeleverd op de Zernike Campus in Groningen.

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:15

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...