Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Uitvinders in de dop te gast bij de RUG

26 september 2017

Creatieve beroepen scoren hoog in een onderzoek dat de Stichting Kinderopvang Groningen (SKSG) heeft laten doen naar de dromen en ambities van kinderen in de regio. Het blijkt dat de jongste jeugd later liever uitvinder, juf/meester of vlogger wil worden dan dokter of politieagent. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd op donderdag 21 september tijdens SKSG Discovery Kids, een jaarlijks evenement rond het thema ‘Wetenschap & Techniek’. 150 SKSG kinderen waren met hun ouders te gast in de Kapteijnborg van de Rijksuniversiteit Groningen op Zernike.

De afgelopen maanden is in opdracht van SKSG uitgebreid onderzoek gedaan naar de toekomstdromen en ambities van ruim 300 kinderen uit de regio Groningen in de leeftijd 2 t/m12 jaar. Via groepsgesprekken, 1-op-1 interviews en enquêtes konden kinderen de onderzoekers laten weten ‘wat ze later willen worden’ en ‘waarom’.  Wat opvalt is dat kinderen al jong serieus nadenken over de vraag wat ze willen worden. Zeker zo opmerkelijk is de stelligheid waarmee zelfs heel jonge kinderen hun uitspraken doen.

‘Uitvinder’ en ‘wetenschapper’ vaak genoemd
Kinderen van 4 t/m 12 jaar zoeken hun voorbeelden vaak in hun directe omgeving en minder bij nationale of internationale beroemdheden. Dat ‘Gamen’ en ‘Vloggers’ sterk tot verbeelding zouden spreken, verbaast niemand. Maar dat ‘uitvinder’ vaak werd genoemd en er zelfs ‘wetenschapper’ op het lijstje voorkwam, had vrijwel niemand verwacht. Is hier wellicht sprake van een Nobelprijs-effect? De programmaonderdelen van de RUG – gecoördineerd door Prof. Dr. Iris Vis, Dean of Industry Relations - waren in ieder geval een schot in de roos. Kinderen konden een ‘serious game’ spelen waarbij ze een logistiek probleem moesten oplossen; ontwikkeld door de studenten van de ‘learning community programmeren’ van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde . Maar niet nadat de fijne kneepjes van transport waren uitgelegd in een kindercollege. De Scholierenacademie had Dr. Jacob Jolij uitgenodigd om zijn onderzoek naar de perceptie van de werkelijkheid toe te lichten. De kinderen waren enorm geboeid door zijn ‘monsters onder je bed’-college. Het was een geslaagde en mooie middag voor de wetenschappers in de dop zoals de foto's laten zien!

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:17

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....