Tijdelijke huisvesting voor internationale studenten

GEZAMENLIJK PERSBERICHT Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit en Gemeente Groningen
05 september 2017
logo's

Afgelopen week bleek dat een klein deel van de ca. drieduizend nieuwe internationale studenten in Groningen moeite heeft met het vinden van passende woonruimte. Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Hanzehogeschool Groningen (Hanze) en gemeente Groningen hebben dit probleem onderkend en zijn gezamenlijk aan de slag gegaan om een oplossing te vinden in de vorm van tijdelijke huisvesting. Resultaat is dat de voormalige COA-locatie Van Swietenlaan 23 vanaf a.s. vrijdag 8 september tot uiterlijk 31 oktober onderdak kan bieden aan 100 internationale studenten.

De locatie Van Swietenlaan 23 biedt ruim voldoende gescheiden toiletten en douches, echter geen keukens. De 100 bedden zijn verdeeld over 1, 2- en 3-persoons kamers en krijgen allemaal een nieuwe boxspringmatras. De prijs is bewust laag gehouden: de studenten betalen 16 euro per persoon per nacht. Het aanbod wordt uiterlijk morgen gecommuniceerd via de geijkte kanalen voor internationale studenten.

Doorstroming
Met deze oplossing geven we de studenten de tijd om de komende weken een reguliere kamer of appartement in het bestaande aanbod te vinden. De afgelopen jaren zijn circa 4.000 nieuwe eenheden toegevoegd, sommige specifiek voor internationale studenten, zoals het recente project Upsilon van SSH aan de Zonnelaan met een capaciteit van 465 studenten. De komende jaren staan er nog enkele duizenden eenheden in de planning. De onderwijsinstellingen en de gemeente zetten zo in op een permanente oplossing voor de huisvesting van internationale studenten. Daarbij is het belangrijk dat de doorstroming naar de bestaande particuliere kamermarkt ook op gang komt; dat wil zeggen dat reguliere studentenhuizen ruimte gaan bieden aan internationale studenten.

At home in Groningen
Internationale studenten zijn zelf verantwoordelijk voor het regelen van onderdak, maar dit is uiteraard nogal lastig voor hen in een stad die ze niet kennen. Mede daarom is in juli 2017 de Engelstalige website At Home in Groningen gerealiseerd over studentenhuisvesting en leven in Groningen. De site geeft een overzicht met kaart- en fotomateriaal, en gaat in de toekomst mogelijkheden bieden om particuliere betrouwbare aanbieders van kamers rechtstreeks op de website te plaatsen, dus ook van studentenhuizen.

Laatst gewijzigd:20 september 2017 15:01