Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Noorderlicht verbeeldt werk van Feringa tijdens 24e Internationale Fotomanifestatie

18 september 2017

Van 22 oktober t/m 26 november 2017 vindt de 24e editie plaats van de Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie plaats. Op zeven locaties in Groningen, Eelde en Assen is werk van ruim 70 fotografen te zien rond het thema: ‘NUCLEUS - de verbeelding van wetenschap’. Opvallend onderdeel is de samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Noorderlicht. Fotograaf Jos Jansen heeft de essentie willen vastleggen van het werk van Nobelprijswinnaar prof. dr. Ben Feringa.

Pop-up expositie in de Bernoulliborg
Pop-up expositie in de Bernoulliborg

Kunst en wetenschap

Noorderlicht onderscheidt zich al 27 jaar met het tonen van betrokken, verhalende fotografie en zet de festivaleditie van 2017 in teken van de wetenschap. Kunstenaars stellen zichzelf vaak dezelfde vragen als wetenschappers en hebben veel van dezelfde uitgangspunten: originaliteit, creativiteit en een open geest. In NUCLEUS gaan beide disciplines de dialoog aan met elkaar. In het festival is de wetenschap zowel onderwerp als inspiratie. De menselijke drang om de wereld te begrijpen en beheersen heeft al geleid tot een onvoorstelbare hoeveelheid kennis, die is doorgedrongen in ieders leven. Dit proces, dat nu al de ‘vierde industriële revolutie’ wordt genoemd, zal de komende jaren alleen maar versterken.

Ben Feringa

De RUG en Noorderlicht hebben fotograaf Jos Jansen uitgenodigd om de essentie vast te leggen van het onderzoekswerk van prof. dr. Ben Feringa, aan wie verleden jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde is toegekend. De Groningse hoogleraar organische chemie wordt gezien als een van de meest creatieve chemici ter wereld. Zou deze creativiteit doorwerken in de foto's van Jansen? We gaan het zien vanaf 22 oktober in de Der Aa-Kerk.

Pop-up expo

Voorafgaand aan de Noorderlicht Fotomanifestatie is vanaf vandaag (18 september) tot 2 oktober a.s. een selectie van de beelden van NUCLEUS te zien in een kleine pop-up expositie in de Bernoulliborg van de Rijksuniversiteit Groningen, met daarbij 1 foto van Jos Jansen over het werk van Feringa. De pop-up expo staat op de 1e etage en is dagelijks van 8 tot 19 uur te bezoeken. Adres Bernoulliborg op de Zernike-campus: Nijenborgh 9, 9747 AG Groningen. Na 2 oktober volgen nog 1 of 2 locaties van de RUG.
Poster Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie
Poster Noorderlicht Internationale Fotomanifestatie
Laatst gewijzigd:12 oktober 2017 14:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...