Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Academisch Jaar 2017- 2018 geopend in de Martinikerk

05 september 2017

Rector magnificus Elmer Sterken heeft maandagmiddag 4 september in de Martinikerk het Academisch Jaar 2017-2018 (#oaj17) geopend. In zijn interactieve toespraak – met korte internetpolletjes tussendoor - ging Sterken in op het belang en de invloed van digitalisering op samenleving, onderwijs en onderzoek. Hij riep daarbij op tot inclusie, activatie en personalisatie van het onderwijs door middel van ICT. Het thema van de RUG sloot aan bij dat van de VSNU ; die meldde dat de universiteiten dit jaar hun gezamenlijke plannen op het vlak van digitalisering in het onderwijs lanceren. Daarmee zal Nederland gidsland worden op het gebied van nieuwe technologieën in het hoger onderwijs.

De conclusie van de toespraak van onze Rector Magnificus:

“In personalizing education. ICT can be of enormous help. It helps us manage the learning process, give relevant feedback, and helps to keep learning costs low. With further adaptation of ed-tech, we can take giant steps in activating students and personalizing education. And in doing so we constantly improve the quality of our educational system for over 30.000 students.

My main message to our students is that your educational programs will change to the better due to ICT and the message to our lecturers is that modern education will look different and nicer in the nearby future. Honoured guest, the University of Groningen stands tall for the future. A solid reputation and 403 years of history give us the strength to take on the challenges of today and tomorrow.

We connect the past to the present as we do with people and their dreams, with lecturers and their students. Dealing with internationalization and ICT is one of the greater challenges for the academic world. And as you have probably noticed we like to be in the forefront of those developments. I wish you students and scholars a very productive and successful academic year.”

Nieuwe ontwikkelingen kunnen niet zonder extra investeringen. In het openingswoord deed Elmer Sterken daarom ook een beroep op politiek Den Haag om meer te investeren in onderwijs en onderzoek. Lees hier het volledig inhoudelijke deel van de speech van de rector.

Google
Een hoogtepunt tijdens de feestelijke ceremonie was de speech van Pim van der Feltz, CEO van Google Benelux en alumnus van de RUG. Hij belichtte hoe technologie en verdere digitalisering van de wereld uiteindelijk een betere plek om te leven zullen maken. Van der Feltz had daarbij een advies aan studenten:

“So what can YOU do to best prepare for that? I would recommend: learn to be curious, learn how to research and learn to learn. And that can best be done, by using your time here to study with all your heart and find your passion (which by the way is also my advice for the non-study time... that should be done with similar intensity! - but that is probably less necessary to say).”

Lees hier de volledige toespraak van Pim van der Feltz.

Alumnus van het Jaar
Na Pim van der Feltz kondigde Elmer Sterken Merel Rumping aan, RUG alumnus van het jaar 2016 en sociaal ondernemer. De alumna Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie won de recente Alumnus van het Jaar-verkiezing als oprichter en projectleider van LegBank, een sociale onderneming die betaalbare comfortabele prothesekokers wil leveren aan kwetsbare mensen in een laag-inkomensland die een onderbeen missen, te beginnen in Colombia. Hierover hield ze maandagmiddag een inspirerend betoog.

Huisdichter
De net verkozen nieuwe RUG-huisdichter Rachel Raetzer (21), student Europese talen en culturen, bracht vervolgens als intermezzo een prachtig gedicht: Wij zijn de lettervreters. De openingsceremonie werd besloten met een toespraak van de Duitse studente Hanna Berretz over haar ervaringen als international in Groningen.

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:16

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...