Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

39 onderzoekers keren terug bij leermeester Feringa

20 september 2017

Maar liefst 39 wetenschappers uit 14 verschillende landen verzamelden zich op 14 en 15 september bij de Faculteit Science & Engineering. Daar vond het Feringa Academic Alumni Symposium Chemistry for the Future plaats. Alle aanwezige alumni behaalden hun PhD of werkten als postdoc onder begeleiding van Nobelprijswinnaar Feringa. Vanaf de eerste promotie in september 1990 promoveerden er meer dan 115 mensen onder begeleiding van Ben Feringa.

Feringa reünie (foto: Dusan Kolarski)
Feringa reünie (foto: Dusan Kolarski)

Fietsend naar het werk
Voor Marcin Walko, geboren in Slowakije, voelt Nederland in het algemeen en Groningen in het bijzonder als een tweede huis. ‘Ik heb in totaal zeven jaar in Groningen gewoond en gewerkt, ik voel me half Nederlands en Groningen voelt echt als een tweede thuis’. Lachend: ‘Behalve de taal, die heb ik nog steeds niet onder de knie.’ Walko promoveerde in 2009 onder de begeleiding van Feringa. Later kwam hij terug voor een postdoc. Tegenwoordig werkt hij in het Verenigd Koninkrijk, aan de University of Leeds. Hoewel hij veel overeenkomsten ziet tussen de Angelsaksische en Nederlandse academische cultuur, mist hij de ontspannen sfeer die hier heerst. Walko komt zo vaak mogelijk terug naar Groningen als hij de kans krijgt. Ook werkt hij nog steeds samen met een aantal onderzoekers van de RUG. Wat hij misschien wel het meest mist aan Groningen is het fietsen naar het werk: ‘Ik heb vandaag een fiets van het hotel gehuurd om hier naartoe te kunnen fietsen, om de complete Groningen experience weer even te voelen.’

Sterke band
Quan Li, geboren in China, begon in 2006 aan haar PhD die ze behaalde in 2011. Eerder dit jaar kwam ze voor het eerst terug in Groningen om als Promotie Commissielid bij twee PhD-promoties aanwezig te kunnen zijn. Quan heeft veel vrienden overgehouden aan haar periode in Groningen. Li is werkzaam in de academische wereld, maar veel van haar voormalige collega-onderzoekers zijn tegenwoordig actief in het bedrijfsleven. Daarnaast werkt ze nog vaak samen met onderzoekers van de RUG. De band blijkt sterk: ‘Als onderzoekers uit Groningen naar China komen en ik ben in de buurt probeer ik ze altijd te ontmoeten.’ Ook Rienk Eelkema, tegenwoordig werkzaam aan de Technische Universiteit Delft, bewaart warme herinneringen aan Groningen: ‘Ik kom nog enkele keren per jaar in Groningen. Eigenlijk meestal omdat ik er nog enkele vrienden en familieleden heb wonen, en soms voor academische aangelegenheden. Vrijwel alle vrienden die studeerden/promoveerden zijn vertrokken uit Groningen. Ik blijf een beetje op de hoogte door het alumnimagazine Broerstraat 5 dat ik thuis ontvang.’

Laatst gewijzigd:22 september 2017 09:35
printView this page in: English

Meer nieuws