Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Tata Steel Chess on Tour 2018 naar Groningen

18 juli 2017

Tijdens de 80e jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament in januari 2018 spelen de grootmeesters van de Tata Steel Masters ook een ronde op de Rijksuniversiteit Groningen.


Op woensdag 17 januari 2018 spelen de internationale schaaktoppers in Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Op woensdag 24 januari doen ze Groningen aan, waar ze achter het bord plaatsnemen in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament vindt traditiegetrouw plaats in Wijk aan Zee, van 12 tot en met 28 januari 2018. Tijdens het evenement spelen de grootmeesters van de Tata Steel Masters onder de noemer Tata Steel Chess on Tour twee rondes op toplocaties elders in het land. Alle speeldagen van het Tata Steel Chess Tournament,‚Äč dus ook in Groningen, zijn gratis toegankelijk voor belangstellenden en online live te volgen. Het is de vijfde keer dat het Chess Tournament 'on tour' gaat. Het deelnemersveld wordt in het najaar bekendgemaakt.

Verbindende factor

Ook dit jaar willen we tijdens ons toernooi de aandacht vestigen op de verbindende kracht van de schaaksport”, aldus Myra Rooselaar, voorzitter van het Tata Steel Chess Tournament. “In Wijk aan Zee zullen wederom jong en oud, mannen en vrouwen en amateurs en wereldtoppers gelijktijdig achter het bord aanschuiven. In alle speelsteden worden speciale activiteiten georganiseerd voor jongeren, in lijn met het “Future Generations” omgevingsbeleid van Tata Steel. We gaan ook door met het stimuleren en ondersteunen van initiatieven die de schaaksport benutten om jongeren van uiteenlopende culturele achtergronden met elkaar te verbinden”, aldus Rooselaar.

“Groningen en Hilversum hebben beide een prominente plek in de historie van de schaaksport in ons land”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “De KRO organiseerde tussen 1982 en 1991 tien trainingsmatches voor Jan Timman, onder meer tegen toenmalig wereldkampioen Kasparov. En de stad organiseerde meerdere malen het NK Schaken, onder meer op het Mediapark. Groningen is de thuisstad van schakers zoals de familie Van Foreest, Sipke Ernst, Sergei Tiviakov en Jan Werle. In 2013 organiseerde de stad een rematch tussen Karpov en Timman. Groningen was in 1997 gastheer van het WK Schaken en organiseerde meer dan twintig keer het Europees Kampioenschap tot twintig jaar. Kortom: prima keuzes voor de uitstapjes van de jubileumeditie van het Tata Steel Chess Tournament”, aldus Van den Berg.

Elmer Sterken, Rector Magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen: “De RUG is vereerd de wereldschaaktop in ons Academiegebouw te ontvangen. De universiteit is een logische plek voor een schaaktoernooi. Het Tata Steel Chess Tournament brengt wetenschap, bedrijfsleven en de schaaksport bij elkaar in het hart van Groningen. We kijken uit naar de mogelijkheden die de organisatie van dit evenement brengt.”

Paul de Rook, wethouder gemeente Groningen: “Grootmeesters in Groningen. Dat klinkt niet alleen mooi, maar is ook heel logisch. De denksport is in Groningen sterk vertegenwoordigd. Zo trekt het jaarlijkse schaakfestival steevast veel schaakliefhebbers naar de stad. Gaststad zijn voor het Tata Steel Chess Tournament is niet alleen een grote eer, maar sluit ook goed aan bij het gemeentelijk sportbeleid om talenten uit de regio een podium te geven en om via sport verbindingen tot stand te brengen met andere partijen.”

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Internationaal staat het toernooi in Wijk aan Zee bekend als “Het Wimbledon van het Schaken”.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Het toernooi zal plaatsvinden in het Academiegebouw.
Laatst gewijzigd:21 juli 2017 10:40
printView this page in: English

Meer nieuws