Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gezamenlijke steun voor Central European University (CEU)

07 april 2017

De Universiteitsraad en het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen betreuren ten sterkste het besluit van het Hongaarse parlement om de Hongaarse onderwijswet te wijzigen.

Ondanks een pleidooi van de European University Association (EUA) om de onafhankelijkheid van universiteiten niet in te perken, biedt de herziene wet ruimte voor politieke inmenging in de academische vrijheid en aantasting van de autonomie van de Central European University (CEU). De RUG staat geheel achter pogingen van de in de Coimbra Group (CG) verenigde universiteiten en de VSNU om de wetsherziening te voorkomen. Al eerder betoogde de EUA in een reactie op beperkingen van de wetenschappelijke vrijheid elders dat ‘kritisch en onafhankelijk denken de ruggengraat vormen van de universiteit, en dat vrijheid van politieke inmenging en druk essentieel is voor de wetenschap.’ Het College van Bestuur en de Universiteitsraad van de RUG zijn zeer bezorgd over de recente ontwikkelingen. De organisatie van Europese onderzoeksuniversiteiten The Guild, waarvan de RUG ook lid is, heeft onlangs in een brief de Hongaarse minister Balog geadviseerd de wet in te trekken, omdat het Hongarije’s mogelijkheden om uitmuntende studenten en wetenschappers aan te trekken en te behouden zal schaden. Bovendien heeft onze Faculteit Wijsbegeerte steun betuigd aan de CEU. De RUG ziet heel graag dat de CEU in staat wordt gesteld om haar uitmuntende onderzoek en onderwijs voort te zetten.

Laatst gewijzigd:10 april 2017 10:48

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...