Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gezamenlijke steun voor Central European University (CEU)

07 april 2017

De Universiteitsraad en het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen betreuren ten sterkste het besluit van het Hongaarse parlement om de Hongaarse onderwijswet te wijzigen.

Ondanks een pleidooi van de European University Association (EUA) om de onafhankelijkheid van universiteiten niet in te perken, biedt de herziene wet ruimte voor politieke inmenging in de academische vrijheid en aantasting van de autonomie van de Central European University (CEU). De RUG staat geheel achter pogingen van de in de Coimbra Group (CG) verenigde universiteiten en de VSNU om de wetsherziening te voorkomen. Al eerder betoogde de EUA in een reactie op beperkingen van de wetenschappelijke vrijheid elders dat ‘kritisch en onafhankelijk denken de ruggengraat vormen van de universiteit, en dat vrijheid van politieke inmenging en druk essentieel is voor de wetenschap.’ Het College van Bestuur en de Universiteitsraad van de RUG zijn zeer bezorgd over de recente ontwikkelingen. De organisatie van Europese onderzoeksuniversiteiten The Guild, waarvan de RUG ook lid is, heeft onlangs in een brief de Hongaarse minister Balog geadviseerd de wet in te trekken, omdat het Hongarije’s mogelijkheden om uitmuntende studenten en wetenschappers aan te trekken en te behouden zal schaden. Bovendien heeft onze Faculteit Wijsbegeerte steun betuigd aan de CEU. De RUG ziet heel graag dat de CEU in staat wordt gesteld om haar uitmuntende onderzoek en onderwijs voort te zetten.

Laatst gewijzigd:10 april 2017 10:48
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....