Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2017 in Groningen

16 maart 2017
De William Herschel Telescope op La Palma. Foto: Nik Szymanek

Het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert in 2017 de jaarlijkse Sterrenkunde Olympiade. Leerlingen van de bovenbouw havo en vwo kunnen tot 15 mei thuis meedoen aan de voorronde. De finale is van 5 tot en met 7 juli in Groningen. De beste inzenders strijden in deze finale om de hoofdprijs, een reis naar de sterrenwacht op La Palma.

Meedoen aan de Sterrenkunde Olympiade 2017 is eenvoudig. De vragen van de voorronde zijn vanaf 15 maart beschikbaar op www.sterrenkundeolympiade.nl . Deze vragen maken de leerlingen thuis en bestaan uit een aantal meerkeuzevragen, enkele open vragen en computeropdrachten. De antwoorden moeten zij uiterlijk 15 mei insturen, waarna een deskundige jury deze nakijkt.

Finale

De beste kandidaten mogen meedoen aan de finale in Groningen. De finalisten volgen de eerste dagen colleges over verschillende sterrenkundige onderwerpen en zullen daarnaast samen leuke activiteiten ondernemen. Na de colleges volgt een examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de colleges zijn behandeld. Op basis daarvan wijst de jury de winnaars aan. De Olympiade wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. De hoofdprijs is traditiegetrouw een reis naar het Roque de los Muchachos-observatorium op het Canarische eiland La Palma, waar de winnaars zelf met een professionele telescoop naar het heelal mogen kijken.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Astronomen Club (NAC), SRON Netherlands Institute for Space Research, het Nederlands instituut voor radioastronomie ASTRON, Ganymedes optische instrumenten en IBM.

Meer informatie

Prof.dr. Peter Barthel

Laatst gewijzigd:10 april 2017 14:18

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...