Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2017 in Groningen

16 maart 2017
De William Herschel Telescope op La Palma. Foto: Nik Szymanek

Het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert in 2017 de jaarlijkse Sterrenkunde Olympiade. Leerlingen van de bovenbouw havo en vwo kunnen tot 15 mei thuis meedoen aan de voorronde. De finale is van 5 tot en met 7 juli in Groningen. De beste inzenders strijden in deze finale om de hoofdprijs, een reis naar de sterrenwacht op La Palma.

Meedoen aan de Sterrenkunde Olympiade 2017 is eenvoudig. De vragen van de voorronde zijn vanaf 15 maart beschikbaar op www.sterrenkundeolympiade.nl . Deze vragen maken de leerlingen thuis en bestaan uit een aantal meerkeuzevragen, enkele open vragen en computeropdrachten. De antwoorden moeten zij uiterlijk 15 mei insturen, waarna een deskundige jury deze nakijkt.

Finale

De beste kandidaten mogen meedoen aan de finale in Groningen. De finalisten volgen de eerste dagen colleges over verschillende sterrenkundige onderwerpen en zullen daarnaast samen leuke activiteiten ondernemen. Na de colleges volgt een examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de colleges zijn behandeld. Op basis daarvan wijst de jury de winnaars aan. De Olympiade wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking. De hoofdprijs is traditiegetrouw een reis naar het Roque de los Muchachos-observatorium op het Canarische eiland La Palma, waar de winnaars zelf met een professionele telescoop naar het heelal mogen kijken.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door het Kapteyn Instituut (Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Astronomen Club (NAC), SRON Netherlands Institute for Space Research, het Nederlands instituut voor radioastronomie ASTRON, Ganymedes optische instrumenten en IBM.

Meer informatie

Prof.dr. Peter Barthel

Laatst gewijzigd:10 april 2017 14:18

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.