Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG bundelt krachten met Duitse grensregio

10 februari 2017

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft de samenwerking met de Duitse grensregio officieel bekrachtigd. Op vrijdag 10 februari werd de oprichting van de University of Groningen North West Germany (UGNWG) gepresenteerd, in aanwezigheid van verschillende Duitse en Nederlandse partners. Het is een contactpunt voor de universiteit in de regio.

In september 2013 werd de vestiging van de RUG in het Marienhospital in Papenburg al aangekondigd. In de tussentijd zijn diverse samenwerkingen opgezet tussen onderzoekers van de RUG en bedrijven en instellingen uit de grensregio. De vestiging in Papenburg verstevigt de verbinding tussen de RUG en de Duitse partners en vergroot de toegankelijkheid. Het is een uitvalsbasis voor nieuwe initiatieven.

Hechte band met de grensregio

‘Wij hebben een hechte, eeuwenoude band met Duitsland, te beginnen bij onze oprichter Ubbo Emmius. We werken al sinds lange tijd samen met kennisinstellingen in de grensregio. Bovendien verwelkomen we ieder jaar een aanzienlijk aantal Duitse studenten’, zegt Sibrand Poppema, collegevoorzitter van de RUG. ‘Het levert stageplekken en banen voor afgestudeerden op. Daarnaast zorgt het netwerk in Duitsland voor nieuwe onderzoeksmogelijkheden die ten goede komen aan de economische ontwikkeling van de regio.’

Al meer dan 100 stageplaatsen

Momenteel zijn er al meer dan 100 stageplekken voor medische studenten gecreëerd in Duitsland. Daarnaast werkt de RUG momenteel samen met Duitse partners aan verschillende projecten op het gebied van energie, gezondheid, logistiek, openbaar bestuur en leefomgeving. Voorbeelden zijn Geothermal energy project (Green energy park Heede), Liveability in the Wadden Area (WadNu?!), Employee health (Sprinterreg) en Innovative uses of slick (Dutch Ems Dollard waters). Daarnaast werkt de RUG mee aan een project over de integratie van Duitse en Nederlandse legeronderdelen.

Vlnr: Hermann Wocken (burgemeester Dörpen), Annemieke Galema (R&V RUG), Peter van Kampen (UGNWG), Karel Groen (EDR), Harald Orfgen (UGNWG), Sibrand Poppema, Mathias Bitter (Marien Hospital), Paul Bloem (Meyer Werft), Jan Peter Bechtluft (burgemeester Papenburg)
Vlnr: Hermann Wocken (burgemeester Dörpen), Annemieke Galema (R&V RUG), Peter van Kampen (UGNWG), Karel Groen (EDR), Harald Orfgen (UGNWG), Sibrand Poppema, Mathias Bitter (Marien Hospital), Paul Bloem (Meyer Werft), Jan Peter Bechtluft (burgemeester Papenburg)
Laatst gewijzigd:03 maart 2017 11:22

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...