Immigratiebeperking VS slecht voor wetenschap

01 februari 2017

De Rijksuniversiteit Groningen sluit zich aan bij de verklaring van de VSNU over de immigratiebeperking van de Verenigde Staten. De maatregel is een belemmering voor academisch talent en daardoor voor de wetenschappelijke ontwikkeling.

De VS hebben strikte immigratiebeperkingen ingesteld voor paspoorthouders uit Irak, Syrië, Iran, Libië, Somalië, Sudan en Yemen. Dat heeft een ernstige en ongewenste beperking van hun mobiliteit tot gevolg. De maatregel raakt niet alleen de desbetreffende mensen persoonlijk, maar treft ook de wetenschap. Het is immers belangrijk dat onderzoekers en studenten vrijelijk over landsgrenzen kunnen reizen. Dat zorgt ervoor dat universiteiten talent van overal kunnen aantrekken.

Ook wetenschappers die in Nederland werken, worden hiermee in hun contacten ernstig beperkt. Hun mobiliteit wordt verminderd, waardoor zij bijvoorbeeld niet naar conferenties of seminars kunnen reizen. De VSNU steunt de oproep van de European Universities Association (EUA) aan de Amerikaanse regering om het decreet omtrent het immigratiebeleid in te trekken.

Verklaring VSNU

Oproep European Universities Association (EUA)

Laatst gewijzigd:03 februari 2017 09:24
printOok beschikbaar in het: English