Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Immigratiebeperking VS slecht voor wetenschap

01 februari 2017

De Rijksuniversiteit Groningen sluit zich aan bij de verklaring van de VSNU over de immigratiebeperking van de Verenigde Staten. De maatregel is een belemmering voor academisch talent en daardoor voor de wetenschappelijke ontwikkeling.

De VS hebben strikte immigratiebeperkingen ingesteld voor paspoorthouders uit Irak, Syrië, Iran, Libië, Somalië, Sudan en Yemen. Dat heeft een ernstige en ongewenste beperking van hun mobiliteit tot gevolg. De maatregel raakt niet alleen de desbetreffende mensen persoonlijk, maar treft ook de wetenschap. Het is immers belangrijk dat onderzoekers en studenten vrijelijk over landsgrenzen kunnen reizen. Dat zorgt ervoor dat universiteiten talent van overal kunnen aantrekken.

Ook wetenschappers die in Nederland werken, worden hiermee in hun contacten ernstig beperkt. Hun mobiliteit wordt verminderd, waardoor zij bijvoorbeeld niet naar conferenties of seminars kunnen reizen. De VSNU steunt de oproep van de European Universities Association (EUA) aan de Amerikaanse regering om het decreet omtrent het immigratiebeleid in te trekken.

Verklaring VSNU

Oproep European Universities Association (EUA)

Laatst gewijzigd:03 februari 2017 09:24

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...