Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Immigratiebeperking VS slecht voor wetenschap

01 februari 2017

De Rijksuniversiteit Groningen sluit zich aan bij de verklaring van de VSNU over de immigratiebeperking van de Verenigde Staten. De maatregel is een belemmering voor academisch talent en daardoor voor de wetenschappelijke ontwikkeling.

De VS hebben strikte immigratiebeperkingen ingesteld voor paspoorthouders uit Irak, Syrië, Iran, Libië, Somalië, Sudan en Yemen. Dat heeft een ernstige en ongewenste beperking van hun mobiliteit tot gevolg. De maatregel raakt niet alleen de desbetreffende mensen persoonlijk, maar treft ook de wetenschap. Het is immers belangrijk dat onderzoekers en studenten vrijelijk over landsgrenzen kunnen reizen. Dat zorgt ervoor dat universiteiten talent van overal kunnen aantrekken.

Ook wetenschappers die in Nederland werken, worden hiermee in hun contacten ernstig beperkt. Hun mobiliteit wordt verminderd, waardoor zij bijvoorbeeld niet naar conferenties of seminars kunnen reizen. De VSNU steunt de oproep van de European Universities Association (EUA) aan de Amerikaanse regering om het decreet omtrent het immigratiebeleid in te trekken.

Verklaring VSNU

Oproep European Universities Association (EUA)

Laatst gewijzigd:03 februari 2017 09:24
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....