Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groen licht voor twee nieuwe opleidingen Campus Fryslân

28 februari 2017

De minister van Onderwijs heeft de aanvragen voor twee nieuwe opleidingen van Campus Fryslân goedgekeurd. Het gaat om het bachelorprogramma Global Responsibility and Leadership en het masterprogramma Sustainable Entrepreneurship.

‘De bacheloropleiding is een van de drie belangrijke bouwstenen van de Campus Fryslân naast het Master College en de Graduate School, en het masterprogramma Sustainable Entrepreneurship is de tweede master die in korte tijd goedkeuring van de minister heeft gekregen. Het is fantastisch dat we zo snel verder kunnen bouwen aan het Master College van Campus Fryslân en aan de campus in het algemeen,’ aldus decaan Jouke de Vries.

Global challenges, local solutions

Met de bacheloropleiding Global Responsibility and Leadership (GRL) heeft Campus Fryslân de ambitie bewuste, verbindende en actieve wereldburgers voor de toekomst op te leiden. De bacheloropleiding GRL is een University College en kenmerkt zich door kleinschalig en intensief onderwijs, selectie aan de poort, residentieel onderwijs en een internationale leeromgeving. De vraagstukken binnen de bacheloropleiding zijn gerelateerd aan de zeventien 'global goals' die de Verenigde Naties in 2015 heeft geformuleerd. ‘Deze global goals vormen de inspiratie voor wetenschappelijke vraagstellingen.

'Wij hebben deze punten naar drie afstudeerrichtingen vertaald: ten eerste responsible planet, waarin veel aandacht is voor energie, duurzaamheid, aarde en natuur. Als tweede richting kennen we responsible economy and politics, met vakken op het gebied van industrie, economische groei en globalisering en tenslotte responsible humanity, waarin kwaliteit van leven, gezondheid, cultuur en conflict centraal staan. Het programma is mede opgezet met behulp van bedrijfsleven en kennisinstellingen uit de regio. Studenten gaan aan de slag met oplossingen voor het verwezenlijken van deze global goals en hen wordt aan de hand van bestuurskundige en bedrijfskundige inzichten geleerd hoe zij dit via een bedrijf, de overheid of de civil society kunnen realiseren. Global challenges, local solutions is dan ook ons motto,' zegt De Vries.

Masterprogramma Sustainable Entrepreneurship

De masteropleiding Sustainable Entrepreneurship (SE) is de eerste academische opleiding op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Studenten leren de bedrijfsvoering van duurzame ondernemingen kennen in theorie en praktijk en werken aan de ontwikkeling van hun leiderschapsvaardigheden op dit terrein. ‘Ik ben erg trots op de goedkeuring van dit programma want dat is uniek in zijn soort. Wij hebben onze nek uitgestoken om deze opleiding op te zetten. De opleiding bestaat uit een prachtig programma met door onderzoek gedreven academisch onderwijs, waarbij nauw wordt samengewerkt met het bedrijfsleven. Bedrijven hebben meer en meer duurzaamheid hoog in het vaandel staan, daardoor is er een ruim werkveld voor onze afgestudeerden,’ meent dr. Gjalt de Jong, directeur van het Centre for Sustainable Entrepreneurship van Campus Fryslân en verantwoordelijk voor de opleiding.

Toets Nieuwe Opleiding

Nu beide opleidingen positief zijn beoordeeld door de minister, is de volgende stap de Toets Nieuwe Opleiding (TNO) van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Toetsing van een nieuwe opleiding door de NVAO moet er voor zorgen dat de opleiding aan eisen van kwaliteit en organisatie voldoet. Wanneer het nieuwe University College en het nieuwe masterprogramma deze toetsing hebben doorstaan, kunnen de opleidingen daadwerkelijk beginnen. Naar verwachting is dat in september 2018. ‘In december is de mastertrack Tourism Geography and Planning goedgekeurd door de minister. Vandaag hoorden we dat het masterprogramma Sustainable Entrepreneurship ook een goedkeuringstempel van de minister heeft gekregen. Dit opgeteld met de goedkeuring voor onze bacheloropleiding betekent dat de faculteit binnenkort staat,' besluit De Vries.

Meer informatie:website Campus Fryslân

Laatst gewijzigd:02 maart 2017 08:57

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...