Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Computer Science S. de Gouw

18 januari 2017

Date:                      

Wednesday, January 18 2017

Speaker:

Stijn de Gouw ( Open University and CWI, Amsterdam)

Room:

5161.0253 (Bernoulliborg)

Time:

15.00

Title:

Showing that Android's, Java's and Python's sorting algorithm is broken, and formally proving the fix


Abstract:

Tim Peters developed the Timsort hybrid sorting algorithm in 2002. It is a clever combination of ideas from merge sort and insertion sort, and designed to perform well on real world data. TimSort was first developed for Python, but later ported to Java (where it appears as java.util.Collections.sort and java.util.Arrays.sort) by Joshua Bloch (the designer of Java Collections who also pointed out that most binary search algorithms were broken ). TimSort  is today used as the default sorting algorithm for Android SDK, Sun’s JDK and OpenJDK. Given the popularity of these platforms this means that the number of computers, cloud services and mobile phones that use TimSort for sorting is well into the billions.

Fast forward to 2015. After we had successfully verified Counting and Radix sort implementations in Java ( J. Autom. Reasoning 53(2), 129-139 ) with a formal verification tool called KeY , we were looking for a new challenge.  TimSort seemed to fit the bill, as it is rather complex and widely used. Unfortunately, we weren’t able to prove its correctness. A closer analysis showed that this was, quite simply, because TimSort was broken and our theoretical considerations finally led us to a path towards finding the bug (interestingly, that bug appears already in the Python implementation). In this presentation, we show how we did it.

                           

Colloquium coordinators are Prof.dr. M. Aiello (e-mail : M.Aiello@rug.nl ) and

Prof.dr. M. Biehl (e-mail: M.Biehl@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/computerscience

Laatst gewijzigd:16 januari 2017 11:38

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...