Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG op plaats 113 in QS ranking

06 september 2016

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 113 in de QS World University Rankings. Vorig jaar stond de RUG op plaats 100 in deze lijst. De nieuwe ranglijst werd dinsdagochtend 6 september gepubliceerd.


De RUG staat in de twee oudste en meest toonaangevende ranglijsten in de top 75. In augustus werd al bekend dat de RUG in de Shanghai Ranking (ARWU) opnieuw gestegen is, naar plaats 72. In de Times Higher Education ranking staat de RUG op plaats 74. Het verschil met de nieuwe positie in de QS ranking is dan ook opvallend.

Vraagtekens bij gewijzigde methodologie

De organisatie van de QS ranking heeft vorig jaar de methodologie voor de samenstelling van de ranglijst gewijzigd. De RUG ziet meerdere problemen met de huidige methodologie. De belangrijkste is dat reputatie maar liefst 50% van de totaalscore uitmaakt, terwijl er sprake is van een onduidelijk gedefinieerde groep peers die deze reputatie beoordelen. De methode om citaties per staf te beoordelen is ook niet transparant en gebrekkig. Artificieel wordt hetzelfde gewicht gegeven aan 5 wetenschapsgebieden, onafhankelijk van de werkelijke productie. QS heeft geen data met betrekking tot de aantallen staf voor elk van deze gebieden en daardoor is het eindresultaat, dat ook nog eens 'genormaliseerd' wordt per land, uiterst onbetrouwbaar.

Laatst gewijzigd:11 april 2017 11:48
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws