Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Academisch Jaar geopend in de Martinikerk

05 september 2016

Rector magnificus Elmer Sterken heeft vanmiddag in de Martinikerk het Academisch Jaar 2016-2017 geopend. In zijn speech ging Sterken onder meer in op het belang en de invloed van digitalisering op de samenleving en de sleutelrol hierbij voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Lees hier de volledige speech van rector Sterken.

Max van den Berg
Max van den Berg

Een hoogtepunt tijdens de feestelijke ceremonie was de uitreiking van de Ubbo Emmiuspenning voor maatschappelijke verdiensten aan Max van den Berg, oud-commissaris van de Koning in Groningen. Van den Berg ontving de penning omdat hij zijn talenten tijdens zijn carrière geheel heeft ingezet voor de publieke zaak op regionaal, landelijk en Europees niveau. Zijn bijdrage aan de belangenbehartiging voor de Groninger bevolking en maatschappij zijn van grote waarde. Van den Berg roemde in zijn dankwoord de samenwerking tussen stad, provincie en universiteit: 'Internationale allure en regionale inbedding. De universiteit heeft de wereld naar Groningen gebracht. Al sinds 1614.'

Twee winnaars Spinozapremie

Sterken maakte na zijn openingsrede ruimte voor Lodi Nauta en Bart van Wees, de twee RUG-hoogleraren aan wie in 2016 de NWO-Spinozapremie werd toegekend. Tijdens de ceremonie werden ook de Mallinckrodtprijs, het Nicolaas Mulerius Stipendium en de Societal Impact Prijs uitgereikt. In onderstaande video's vertellen de laureaten, respectievelijk Femke Stock, Michel Vols en Steven Forrest, over hun onderzoek.

Alumnus van het Jaar

De openingsceremonie werd besloten met toespraken van Luuk van Middelaar, alumnus van het jaar 2015 en van Mario Panizza, rector van Roma Tre, de nieuwe universiteit van Rome.

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...