Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Joint statement Guild of European Research-Intensive Universities on Brexit

27 juni 2016

In light of the UK’s decision to leave the European Union, the members of the Guild of European Research-Intensive Universities affirm the importance of the free movement of students and researchers across Europe. Our current societal, cultural, scientific and economic challenges can only be met through collaboration in the creation and application of knowledge.

The Guild and its members stand for the free flow of ideas determined by academic freedom which must not be compromised by regulations or boundaries. And we stand for principles of inclusiveness, cultural respect and freedom of debate within our campuses and our communities. We appeal to the UK government, the European Parliament, the Commission and the European Council to ensure that any political settlement supports the free movement of ideas, open boundaries for staff and students within Europe, and uninhibited exchange of knowledge between university researchers and public and private partners wherever they may be.

This statement on the Brexit is endorsed by the Guild of European Research-Intensive Universities, and the Presidents of its members: the University of Bologna, the University of Glasgow, the University of Göttingen, the University of Groningen, Jagiellonian University, the University of Oslo, the University of Tübingen, Uppsala University, and the University of Warwick.

Laatst gewijzigd:27 juni 2016 08:09

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...