Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Joint statement Guild of European Research-Intensive Universities on Brexit

27 juni 2016

In light of the UK’s decision to leave the European Union, the members of the Guild of European Research-Intensive Universities affirm the importance of the free movement of students and researchers across Europe. Our current societal, cultural, scientific and economic challenges can only be met through collaboration in the creation and application of knowledge.

The Guild and its members stand for the free flow of ideas determined by academic freedom which must not be compromised by regulations or boundaries. And we stand for principles of inclusiveness, cultural respect and freedom of debate within our campuses and our communities. We appeal to the UK government, the European Parliament, the Commission and the European Council to ensure that any political settlement supports the free movement of ideas, open boundaries for staff and students within Europe, and uninhibited exchange of knowledge between university researchers and public and private partners wherever they may be.

This statement on the Brexit is endorsed by the Guild of European Research-Intensive Universities, and the Presidents of its members: the University of Bologna, the University of Glasgow, the University of Göttingen, the University of Groningen, Jagiellonian University, the University of Oslo, the University of Tübingen, Uppsala University, and the University of Warwick.

Laatst gewijzigd:27 juni 2016 08:09

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...