Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Joint statement Guild of European Research-Intensive Universities on Brexit

27 juni 2016

In light of the UK’s decision to leave the European Union, the members of the Guild of European Research-Intensive Universities affirm the importance of the free movement of students and researchers across Europe. Our current societal, cultural, scientific and economic challenges can only be met through collaboration in the creation and application of knowledge.

The Guild and its members stand for the free flow of ideas determined by academic freedom which must not be compromised by regulations or boundaries. And we stand for principles of inclusiveness, cultural respect and freedom of debate within our campuses and our communities. We appeal to the UK government, the European Parliament, the Commission and the European Council to ensure that any political settlement supports the free movement of ideas, open boundaries for staff and students within Europe, and uninhibited exchange of knowledge between university researchers and public and private partners wherever they may be.

This statement on the Brexit is endorsed by the Guild of European Research-Intensive Universities, and the Presidents of its members: the University of Bologna, the University of Glasgow, the University of Göttingen, the University of Groningen, Jagiellonian University, the University of Oslo, the University of Tübingen, Uppsala University, and the University of Warwick.

Laatst gewijzigd:27 juni 2016 08:09

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...