Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Onderzoekscentrum ARC CBBC: krachtige samenwerking in chemieonderzoek van de toekomst

Potentie om doorbraken te creëren in duurzaamheid middels chemie
11 mei 2016
foto arc cbbc
V.l.n.r. Bert Weckhuysen (UU, wetenschappelijk directeur ARC CBBC), Ben Feringa (RUG, voorzitter ARC CBBC), Hans Kuipers (TU/e), Marcel Schreuder Goedheijt (AkzoNobel), Robert Terörde (BASF), André van Linden (AkzoNobel), Adrie Huesman (Shell). Foto: Bruno van den Elshout

Op 10 mei ging het Advanced Research Center Chemical Building Blocks Consortium (ARC CBBC) officieel van start. Het onderzoekscentrum is uitstekend gepositioneerd om een leidende rol te spelen in onderzoek richting onder andere een circulaire economie, duurzame chemische processen en schone energie. Centraal staan de drie onderzoekslijnen Energiedragers, Functionele materialen en Coatings. “De wereld staat voor grote uitdagingen, en we hebben de juiste combinatie van wetenschappelijk inzicht én innovatie nodig om antwoorden te vinden”, aldus Marjan Oudeman, collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht, een van de oprichtende partners.

De oprichtende partners van ARC CBBC zijn AkzoNobel, BASF, Shell, NWO, het Ministerie van Economische Zaken, de Topsector Chemie en de universiteiten van Utrecht, Eindhoven en Groningen. Het nationale onderzoekscentrum richt zich op energie- en chemievraagstukken die ontstaan uit het groeiende beroep op de eindige voorraad grondstoffen. “Binnen dit unieke samenwerkingsverband willen we met verenigde krachten ‘nieuwe chemie’ creëren”, aldus Herbert Fisch, Managing Director van BASF Nederland.

Sterke troef

ARC CBBC is een onderzoekscentrum waarin bedrijfsleven en wetenschap langdurig samenwerken. “Deze samenwerking is gebaseerd op excellentie en gezamenlijk overeengekomen onderzoeksprogramma's, en daarmee een sterke troef voor wetenschap en innovatie in Nederland en daarbuiten”, aldus Jos Engelen, voorzitter van het Algemeen Bestuur van NWO, cofinancier en medeoprichter van ARC CBBC.

Maatschappelijke vraagstukken

ARC CBBC wil met fundamenteel onderzoek een bijdrage leveren aan het oplossen van een breed scala aan maatschappelijke vraagstukken uit o.a. de Nationale Wetenschapsagenda, de EU Grand Challenges en uitdagingen gesignaleerd door de Verenigde Naties. “ARC CBBC gaat werken aan bouwstenen die de basis van onze chemische industrie fundamenteel kunnen veranderen”, zegt prof. Ben Feringa (Rijksuniversiteit Groningen), voorzitter van de Executive Board.

Absolute top

Binnenkort start de open inschrijving voor deelname aan projecten binnen ARC CBBC. Het consortium is nadrukkelijk op zoek naar de absolute top binnen zowel wetenschap als industrie. “ARC CBBC moet het kloppend hart worden van het chemie-onderzoek van de toekomst”, aldus wetenschappelijk directeur prof. Bert Weckhuysen (Universiteit Utrecht). Geïnteresseerde onderzoekers en bedrijven kunnen zich op de website van ARC CBBC meer informatie vinden over deelname.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:11 mei 2016 13:58

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...