Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Marian Joëls benoemd tot decaan Medische Wetenschappen en lid Raad van Bestuur UMCG

21 april 2016
Foto: Bob Bronshof

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen en de Raad van Toezicht van het UMCG hebben prof.dr. Marian Joëls met ingang van 1 september 2016 benoemd tot decaan Medische Wetenschappen en lid van de Raad van Bestuur van het UMCG. Joëls is thans als hoogleraar neurowetenschappen en als directeur van het Brain Center Rudolf Magnus verbonden aan het UMC Utrecht. Joëls volgt prof.dr. Folkert Kuipers op, die sinds 1 april 2016 als hoogleraar de leerstoel Healthy Life Alliances in het UMCG bekleedt.

Marian Joëls (Amsterdam, 1956) studeerde biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde in 1984 en startte daarna een loopbaan als onderzoeker waarin zij in 1997 werd benoemd tot hoogleraar Zoölogie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2009 werd zij benoemd tot hoogleraar Neurowetenschappen aan de Universiteit Utrecht en tot directeur van het onderzoeksinstituut Brain Center Rudolf Magnus van het UMC Utrecht. Daarnaast is zij o.a. sinds 2002 lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) en vervulde zij meerdere functies op het gebied van neurowetenschappen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Internationaal vooraanstaande wetenschapper

Joëls is een internationaal vooraanstaande wetenschapper, die in haar werk laboratorium en kliniek nauw met elkaar verbindt. De Raad van Toezicht en het College van Bestuur zijn zeer verheugd dat zij Marian Joëls in deze voor het UMCG en voor de Rijksuniversiteit Groningen zeer belangrijke functie hebben kunnen benoemen.

Met deze benoeming bestaat de Raad van Bestuur van het UMCG per 1 september 2016 uit: mr. J.F.M. Aartsen (voorzitter), prof. dr. A.G.E van der Zee (vice-voorzitter), drs. H.A. Snapper en prof. dr. M. Joëls (decaan). In de Raad van Bestuur is de decaan in het bijzonder belast met de portefeuille onderwijs en onderzoek.

Laatst gewijzigd:21 april 2016 12:27

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...