Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Marian Joëls benoemd tot decaan Medische Wetenschappen en lid Raad van Bestuur UMCG

21 april 2016
Foto: Bob Bronshof

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen en de Raad van Toezicht van het UMCG hebben prof.dr. Marian Joëls met ingang van 1 september 2016 benoemd tot decaan Medische Wetenschappen en lid van de Raad van Bestuur van het UMCG. Joëls is thans als hoogleraar neurowetenschappen en als directeur van het Brain Center Rudolf Magnus verbonden aan het UMC Utrecht. Joëls volgt prof.dr. Folkert Kuipers op, die sinds 1 april 2016 als hoogleraar de leerstoel Healthy Life Alliances in het UMCG bekleedt.

Marian Joëls (Amsterdam, 1956) studeerde biologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij promoveerde in 1984 en startte daarna een loopbaan als onderzoeker waarin zij in 1997 werd benoemd tot hoogleraar Zoölogie aan de Universiteit van Amsterdam. In 2009 werd zij benoemd tot hoogleraar Neurowetenschappen aan de Universiteit Utrecht en tot directeur van het onderzoeksinstituut Brain Center Rudolf Magnus van het UMC Utrecht. Daarnaast is zij o.a. sinds 2002 lid van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW) en vervulde zij meerdere functies op het gebied van neurowetenschappen bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Internationaal vooraanstaande wetenschapper

Joëls is een internationaal vooraanstaande wetenschapper, die in haar werk laboratorium en kliniek nauw met elkaar verbindt. De Raad van Toezicht en het College van Bestuur zijn zeer verheugd dat zij Marian Joëls in deze voor het UMCG en voor de Rijksuniversiteit Groningen zeer belangrijke functie hebben kunnen benoemen.

Met deze benoeming bestaat de Raad van Bestuur van het UMCG per 1 september 2016 uit: mr. J.F.M. Aartsen (voorzitter), prof. dr. A.G.E van der Zee (vice-voorzitter), drs. H.A. Snapper en prof. dr. M. Joëls (decaan). In de Raad van Bestuur is de decaan in het bijzonder belast met de portefeuille onderwijs en onderzoek.

Laatst gewijzigd:21 april 2016 12:27

Meer nieuws

 • 25 mei 2018

  Een genschakelaar om gezond oud te kunnen worden

  Ouder worden gaat vaak gepaard met een afname van spierkracht en het ontstaan van ouderdomsziekten. Het is bekend dat een caloriebeperkt dieet verouderingsprocessen kan vertragen en daardoor het ontstaan van deze ziekten. Onderzoekers van het European...

 • 24 mei 2018

  Familie IC-patiënten tevreden over kwaliteit einde-leven-zorg

  Familieleden van patiënten op de Intensive Care vinden de kwaliteit van de zorg die daar geboden wordt, goed. Ze zijn in het bijzonder tevreden over de zorg aan het einde van het leven. Als verbeterpunt geven families aan dat ze meer betrokken hadden...

 • 24 mei 2018

  Deel antipestprogramma’s effectief

  Iedereen is ervan doordrongen dat pesten onwenselijk is. De consequenties voor kinderen die op school gepest worden, zijn bijzonder negatief: van slechte schoolprestaties tot psychische klachten als depressiviteit, klachten die kunnen aanhouden tot...