Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

P.F. Thomése wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

07 april 2016
foto: Annaleen Louwes

Schrijver, essayist en cultuurcriticus P.F. Thomése is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview zal hij zich komend najaar buigen over de thema’s ‘leesbare en onleesbare boeken’, en ‘verdwalen’. Daarnaast verzorgt hij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges over de (vermeende) leesbaarheid en onleesbaarheid van literaire teksten.

Programma

Op de eerste bladzijden al verdwaald en nooit meer thuisgekomen. Het is iedereen wel eens overkomen. Deze ervaring van onleesbaarheid is soms zo sterk, dat ze een wezenskenmerk van literatuur lijkt te vormen. Toch zegt dit ‘afschrijven’ van ´onleesbare´ boeken in de eerste plaats iets over ons zelf. Creativiteit is niet alleen een eigenschap van de schrijver, ook de lezer kan niet zonder.

Dit thema komt steeds terug in de openbare lezingen van gastschrijver P.F. Thomése. Hij wordt geïnterviewd over zijn veelzijdige oeuvre en gaat zelf in gesprek met collega-schrijvers Tonnus Oosterhoff en Griet Op de Beeck over de (on)leesbaarheid van hun werk.

P.F. Thomése

P.F. Thomése (1958) is een van de veelzijdigste schrijvers van ons taalgebied; romancier, essayist, polemist, verhalenverteller, ironicus en scherp cultuurcriticus. Hij is veelvuldig genomineerd en bekroond met onder meer de Ako Literatuurprijs en de Bob den Uylprijs, en zijn werk is in meer dan twintig talen vertaald. Sinds zijn debuut Zuidland (1990) lijkt onvoorspelbaarheid de enige constante in zijn oeuvre. Zijn werk varieert van het aangrijpende egodocument Schaduwkind (2003) tot de schelmenromans J. Kessels: The Novel (2009) en Het bamischandaal (2012). Zijn laatste roman De onderwaterzwemmer (2015) is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2016.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos en Joost de Vries.

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Voor meer informatie:

Guus Termeer, Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5464, a.j.m.termeer@rug.nl, www.rug.nl/studium

Laatst gewijzigd:26 april 2016 13:03

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...