Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

P.F. Thomése wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

07 april 2016
foto: Annaleen Louwes

Schrijver, essayist en cultuurcriticus P.F. Thomése is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview zal hij zich komend najaar buigen over de thema’s ‘leesbare en onleesbare boeken’, en ‘verdwalen’. Daarnaast verzorgt hij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges over de (vermeende) leesbaarheid en onleesbaarheid van literaire teksten.

Programma

Op de eerste bladzijden al verdwaald en nooit meer thuisgekomen. Het is iedereen wel eens overkomen. Deze ervaring van onleesbaarheid is soms zo sterk, dat ze een wezenskenmerk van literatuur lijkt te vormen. Toch zegt dit ‘afschrijven’ van ´onleesbare´ boeken in de eerste plaats iets over ons zelf. Creativiteit is niet alleen een eigenschap van de schrijver, ook de lezer kan niet zonder.

Dit thema komt steeds terug in de openbare lezingen van gastschrijver P.F. Thomése. Hij wordt geïnterviewd over zijn veelzijdige oeuvre en gaat zelf in gesprek met collega-schrijvers Tonnus Oosterhoff en Griet Op de Beeck over de (on)leesbaarheid van hun werk.

P.F. Thomése

P.F. Thomése (1958) is een van de veelzijdigste schrijvers van ons taalgebied; romancier, essayist, polemist, verhalenverteller, ironicus en scherp cultuurcriticus. Hij is veelvuldig genomineerd en bekroond met onder meer de Ako Literatuurprijs en de Bob den Uylprijs, en zijn werk is in meer dan twintig talen vertaald. Sinds zijn debuut Zuidland (1990) lijkt onvoorspelbaarheid de enige constante in zijn oeuvre. Zijn werk varieert van het aangrijpende egodocument Schaduwkind (2003) tot de schelmenromans J. Kessels: The Novel (2009) en Het bamischandaal (2012). Zijn laatste roman De onderwaterzwemmer (2015) is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2016.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos en Joost de Vries.

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Voor meer informatie:

Guus Termeer, Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5464, a.j.m.termeer@rug.nl, www.rug.nl/studium

Laatst gewijzigd:26 april 2016 13:03

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...