Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG tekent akkoord over financiering branch campus tijdens staatsbezoek

Inschrijfcijfers 2015/2016 bevestigen belang internationalisering
26 oktober 2015
Ondertekening van de overeenkomst in het bijzijn van ZM Koning Willem Alexander en president van de Volksrepubliek China Xi Jinping. Copyright ANP

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een akkoord bereikt met China Agricultural University (CAU) en de stad Yantai over de financiering van de research faciliteiten voor de branch campus in Yantai. Met de overeenkomst is de financiële basis voor de campus gelegd. De stad Yantai staat garant voor de kosten van de bouw en inrichting van de researchfaciliteiten op de campus en voor de tekorten in de begroting gedurende de eerste 3 jaar. Het akkoord werd op maandag 26 oktober ondertekend in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander en de Chinese president Xi Jinping.

30% Eerstejaars uit het buitenland

De nieuwe inschrijfcijfers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bevestigen meer dan ooit het belang van internationalisering. Voor het collegejaar 2015/2016 hebben zich bijna 10% minder eerstejaars ingeschreven in de propedeusefase, terwijl het aantal internationale studenten opnieuw fors is gestegen. Bijna 30% van de eerstejaars studenten komt nu uit het buitenland, in totaal is het aandeel internationale studenten bij de RUG gestegen naar 15%. Het totaal aantal inschrijvingen is met 0,7% licht gestegen naar 30234.

Compenseren

Uit demografisch onderzoek blijkt dat het aantal Nederlandse jongeren dat gaat studeren steeds verder zal afnemen. Om dit te compenseren richt de universiteit zich al jaren succesvol op het aantrekken van internationale studenten. Het is tevens voor de RUG een van de belangrijkste redenen om de plannen voor een branch campus in Yantai te ontwikkelen.

Collegevoorzitter van de RUG Sibrand Poppema is blij met de overeenkomst: 'Dit is een belangrijke en essentiële stap in het realiseren van de plannen in Yantai. De ministeries van onderwijs van Nederland en van China hebben beide hun instemming betuigd met de onderliggende begroting. Hiermee kunnen de benodigde research faciliteiten gerealiseerd worden, kan onderzoek gedreven onderwijs worden aangeboden en toponderzoek worden geëntameerd. Dat is wat deze branch campus onderscheidt van andere branch campussen. Bovendien stelt het ons in staat om onze ambities op het terrein van entrepreneurship en duurzaamheid op deze campus te realiseren. ’

In de afgelopen maanden hebben meerdere multinationals concrete belangstelling getoond voor de plannen van de RUG en geld toegezegd voor onderzoek.

Laatst gewijzigd:15 januari 2018 12:30

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 05 november 2018

  TOP NWO grant voor prof. dr. Slotboom

  Professor dr. Dirk Slotboom heeft een TOP-grant van € 780.000 toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het bedrag is voor zijn onderzoek naar de werking van transporteiwitten. Al sinds 1995, toen zijn...