Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Elfde faculteit RUG naar Fryslân

Principeakkoord komst Friese campus Rijksuniversiteit
18 september 2015
RUG/Campus Fryslân in Leeuwarden.

De provincie Fryslân, Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de gemeente Leeuwarden bereikten vrijdag 18 september gezamenlijk een principeakkoord over de oprichting van een vestiging van de RUG in Leeuwarden; de elfde faculteit.

Het principeakkoord bevat de oprichting van een mastercollege met tien unieke masterprogramma's, een brede Engelstalige driejarige bachelor-opleiding en een academische onderzoekschool voor vierjarige onderzoeksprojecten geënt op de Friese economische speerpunten. In de komende weken wordt het principeakkoord nader uitgewerkt. Ook komt er een gezamenlijk onderwijsakkoord waar de Friese hogescholen en kennisinstellingen bij betrokken zijn.

Besluitvorming in oktober

De nadere uitwerking van het bereikte principeakkoord wordt in de week van 12 tot 16 oktober ter besluitvorming voorgelegd aan de afzonderlijke colleges van de drie partijen. Hierna zetten de colleges in een gezamenlijke persconferentie de ambities, concrete plannen en financiering uiteen.

Besluitvorming wordt definitief nadat de onderliggende stukken en het akkoord besproken en besloten zijn in de Friese Provinciale Staten, de gemeenteraad van Leeuwarden en het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Gedeputeerde Staten betrekken hierbij ook het advies van drs. Gerrit de Jong (voorheen Rekenkamer), die zij in een eerder stadium aantrokken. De definitieve besluitvorming is naar verwachting in december helemaal afgerond.

Tot aan de persconferentie in de week van 12 tot 16 oktober zullen de afzonderlijke partijen geen nadere mededelingen doen.

Laatst gewijzigd:12 maart 2020 21:46

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...