Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Joost de Vries wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

24 april 2015

Schrijver en essayist Joost de Vries is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie openbare lezingen en een openbaar interview zal hij zich buigen over het thema ‘Volwassen worden, of niet.’ Daarnaast verzorgt hij voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges over opgroeien in de literatuur en film, en over het schrijven van fictie.

Programma

‘Na 22 jaren in dit leven/ maak ik een testament op van mijn jeugd’, zong Boudewijn de Groot in zijn ‘Testament.’ Wie zou vandaag nog na 22 jaar zijn jeugd als een afgerond geheel zien? Willen we onze jeugd niet zo lang mogelijk oprekken, en waarom eigenlijk? In zijn lezingen waaiert Joost de Vries uit van J.D. Salinger tot Mad Men, van Girls tot de huidige gehypte ‘Jonge Schrijvers’ van de Nederlandse literatuur, van Young Adult Novels tot The Lost Generation van na de Wereldoorlogen, en buigt hij zich over de vraag wat het gevolg is voor een cultuur waarin opgroeien maar een onaantrekkelijk iets is - overigens

steeds gesteund, en tegengesproken, door schrijvers en essayisten van divers pluimage.

Joost de Vries Foto: Nienke Laan
Joost de Vries Foto: Nienke Laan

Joost de Vries

Joost de Vries (1983) debuteerde in 2010 met de veelbesproken roman Clausewitz, die werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs. In 2013 verscheen zijn tweede roman, De republiek, die onder meer werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en de BNG Literatuurprijs en werd bekroond met het Charlotte Kohlerstipendium en de Gouden Boekenuil. In 2014 publiceerde hij Vechtmemoires, een boek met essays over ironie in het dagelijks leven, preutsheid van deze generatie en mannelijkheid bij Nederlandse schrijvers – alles bezien vanuit een literair perspectief.

Joost de Vries studeerde journalistiek en geschiedenis in Utrecht, en is sinds 2007 redacteur bij het weekblad de Groene Amsterdammer, waar hij over literatuur, film en cultuur schrijft.

Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman en Marjoleine de Vos. Het gastschrijverschap 2014 van Dichter des Vaderlands Anne Vegter kon helaas niet doorgaan wegens ziekte.

De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.

Meer informatie:

Guus Termeer, Studium Generale Groningen, telefoon (050) 363 5464, a.j.m.termeer@rug.nl, www.rug.nl/studium

Laatst gewijzigd:24 april 2015 13:33
printView this page in: English

Meer nieuws