Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Potato starch stabilized synthetic latexes

11 March 2015

Promotie: Dhr. K.R. Terpstra
Wanneer: 20 maart 2015
Aanvang: 14:30
Promotors: prof. dr. F. (Francesco) Picchioni, prof. dr. ir. H.J. (Hero Jan) Heeres
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

‘Waxy’ zetmeel maakt lijm groener

Witte lijm, houtlijm, schoollijm en PVA(c)-lijm zijn gangbare namen voor een veelzijdige kleefstof met een op water gebaseerde polyvinylacetaat latex als belangrijkste ingrediënt. Om de eigenschappen van deze lijmen te verbeteren worden additieven gebruikt zoals emulgatoren, schutcolloïden, weekmakers en/of anti-schuimmiddelen.

Karsjen Terpstra onderzocht of de gebruikelijke, op olie gebaseerde additieven zijn te vervangen door ‘groenere’ zetmeelverbindingen. Daarvoor gebruikte hij een nieuw soort zetmeel, het zogeheten ‘waxy’ aardappelzetmeel. Waxy aardappelzetmeelproducten genereren een hogere viscositeit en stabiliteit dan de tegenhangers op basis van gewoon aardappelzetmeel.

De op olie gebaseerde additieven komen niet uit een hernieuwbare bron, maar daarnaast hebben ze ook de neiging om te migreren uit de kleeflaag nadat de lijm is aangebracht. Terpstra’s proefschrift laat zien dat de olie-gebaseerde additieven niet noodzakelijk zijn om polyvinylactaat latexen te maken. Met zetmeeladditieven zijn zeer uiteenlopende viscositeiten haalbaar en de verkregen producten zijn nog steeds geschikt om hout te verlijmen.

Het onderzoek van Karsjen Terpstra vond plaats bij de afdeling Producttechnologie van het onderzoeksinstituut ENTEG (ENgineering and TEchnology institute Groningen) en is gefinancierd door Avebe. Terpstra werkt inmiddels als productontwikkelaar bij dit bedrijf.

Last modified:27 May 2021 2.04 p.m.

More news