Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Het Huis van Morgen. Wonen, zorg en slimme technologie

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden om langer zelfstandig te wonen
17 november 2014

Gezond oud worden en langer zelfstandig blijven wonen. Dat willen we eigenlijk allemaal wel. Vaak kan dat ook, met behulp van buren, familie en thuiszorg. Ook nieuwe en slimme technologische toepassingen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Wat mogen en kunnen we de komende tien jaar verwachten? Maakt de nieuwe technologie haar belofte waar? En welke woonvormen passen bij de wens om langer zelfstandig en zoveel mogelijk onafhankelijk te wonen?

Tijdens het evenement Het Huis van Morgen, wonen, zorg en slimme technologie gaan we op zoek naar antwoorden. Het Huis van Morgen vindt plaats op vrijdag 21 november 2014, tussen 14.00 en 18.00 uur en bestaat uit een lezingencarrousel, een talkshow en een tentoonstelling. De lezingen vinden plaats in de Bibliotheek Groningen. Daar is ook de tentoonstelling te zien. De talkshow ‘Onderweg naar het huis van morgen’ is bij te wonen in het Van Swinderen Huys (schuin tegenover de Bibliotheek). Het evenement maakt deel uit van het inspiratiefestival Lets’Gro en wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de gemeente Groningen en Studium Generale Groningen. De toegang is gratis.

Huis van de toekomst
Huis van de toekomst

Lezingencarrousel

vrijdag 21 november, 14.00 – 16.00 uur, Bibliotheek Groningen

Hoe beheersen nieuwe technologieën ons dagelijks leven? Prof.dr. Lambert Schomaker, hoogleraar kunstmatige intelligentie RUG

Ouder worden in de jongste stad van Nederland. René Asschert, programmaleider wonen gemeente Groningen

‘Hier ben ik thuis’, wat doet een plek voor het welzijn van ouderen? Dr. Bettina van Hoven, Ruimtelijke wetenschappen RUG

Mantelzorgwoningen in de sociale huur. Irma van beek en Pieter Omlo, architectenbureau KAW

Woonomgeving moet leefplezier van ouderen bevorderen. Prof.dr. Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde UMCG

De Knarrenhof: levensloopbestendig wonen. Peter Prak, oprichter Stichting Knarrenhof Nederland.

Talkshow ‘Onderweg naar het Huis van Morgen’

Vrijdag 21 november, 16.00 – 17.00 uur, Van Swinderen Huys (tegenover Bibliotheek)

Hans Harbers in gesprek met diverse deskundigen en het publiek over het Huis van Morgen. Welke technologische mogelijkheden zijn er al of komen er aan? Wat is realiseerbaar en betaalbaar? Hoe speelt de gemeente Groningen hierop in? Wat willen de ouderen zelf?

Met live muziek van Musica Rosa.

Tentoonstelling Het Huis van Morgen

Woensdag 19 t/m/ zaterdag 29 november

In de Bibliotheek Groningen staat het Huis van morgen, een open huis met een hal, keuken, woonkamer en slaapkamer vol nieuwe technische snufjes.

In de tentoonstelling worden twee documentaires vertoond: ‘Groeten uit de Curacaostraat’ en ‘Schots en Scheef’

‘Het Huis van Morgen, wonen, zorg en slimme technologie’vindt plaats tijdens het inspiratiefestival Lets’Gro en is tegelijkertijd de bijdrage van de Rijksuniversiteit Groningen aan de landelijke U-meet manifestatie.
Laatst gewijzigd:19 maart 2020 13:36

Meer nieuws

 • 21 september 2022

  CvB trots op nationale aandacht Feringa’s ‘Alledaagse Moleculen’

  Afgelopen week overhandigden Ben Feringa en Anouk Lubbe het eerste exemplaar van hun boek Alledaagse Moleculen aan minister Robbert Dijkgraaf. Het College van Bestuur is bijzonder trots op dit initiatief, dat landelijk aandacht kreeg. Het CvB is er...

 • 04 juli 2022

  Onderzoek naar de toerist als Antarctisch ambassadeur

  Dr. Annette Scheepstra van het Arctisch Centrum van de RUG, onderdeel van de Faculteit der Letteren, gaat onderzoek doen naar toerisme op Antarctica en de toerist als Antarctisch ambassadeur. Zij krijgt hiervoor financiële steun van 1 miljoen euro...

 • 12 mei 2022

  KNAW benoemt twee hoogleraren RUG tot lid

  Maria Loi en Dirk Slotboom van de Faculteit Science and Engineering zijn door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) benoemd tot lid.