Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Het Huis van Morgen. Wonen, zorg en slimme technologie

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden om langer zelfstandig te wonen
17 november 2014

Gezond oud worden en langer zelfstandig blijven wonen. Dat willen we eigenlijk allemaal wel. Vaak kan dat ook, met behulp van buren, familie en thuiszorg. Ook nieuwe en slimme technologische toepassingen kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Wat mogen en kunnen we de komende tien jaar verwachten? Maakt de nieuwe technologie haar belofte waar? En welke woonvormen passen bij de wens om langer zelfstandig en zoveel mogelijk onafhankelijk te wonen?

Tijdens het evenement Het Huis van Morgen, wonen, zorg en slimme technologie gaan we op zoek naar antwoorden. Het Huis van Morgen vindt plaats op vrijdag 21 november 2014, tussen 14.00 en 18.00 uur en bestaat uit een lezingencarrousel, een talkshow en een tentoonstelling. De lezingen vinden plaats in de Bibliotheek Groningen. Daar is ook de tentoonstelling te zien. De talkshow ‘Onderweg naar het huis van morgen’ is bij te wonen in het Van Swinderen Huys (schuin tegenover de Bibliotheek). Het evenement maakt deel uit van het inspiratiefestival Lets’Gro en wordt georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de gemeente Groningen en Studium Generale Groningen. De toegang is gratis.

Huis van de toekomst
Huis van de toekomst

Lezingencarrousel

vrijdag 21 november, 14.00 – 16.00 uur, Bibliotheek Groningen

Hoe beheersen nieuwe technologieën ons dagelijks leven? Prof.dr. Lambert Schomaker, hoogleraar kunstmatige intelligentie RUG

Ouder worden in de jongste stad van Nederland. René Asschert, programmaleider wonen gemeente Groningen

‘Hier ben ik thuis’, wat doet een plek voor het welzijn van ouderen? Dr. Bettina van Hoven, Ruimtelijke wetenschappen RUG

Mantelzorgwoningen in de sociale huur. Irma van beek en Pieter Omlo, architectenbureau KAW

Woonomgeving moet leefplezier van ouderen bevorderen. Prof.dr. Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde UMCG

De Knarrenhof: levensloopbestendig wonen. Peter Prak, oprichter Stichting Knarrenhof Nederland.

Talkshow ‘Onderweg naar het Huis van Morgen’

Vrijdag 21 november, 16.00 – 17.00 uur, Van Swinderen Huys (tegenover Bibliotheek)

Hans Harbers in gesprek met diverse deskundigen en het publiek over het Huis van Morgen. Welke technologische mogelijkheden zijn er al of komen er aan? Wat is realiseerbaar en betaalbaar? Hoe speelt de gemeente Groningen hierop in? Wat willen de ouderen zelf?

Met live muziek van Musica Rosa.

Tentoonstelling Het Huis van Morgen

Woensdag 19 t/m/ zaterdag 29 november

In de Bibliotheek Groningen staat het Huis van morgen, een open huis met een hal, keuken, woonkamer en slaapkamer vol nieuwe technische snufjes.

In de tentoonstelling worden twee documentaires vertoond: ‘Groeten uit de Curacaostraat’ en ‘Schots en Scheef’

‘Het Huis van Morgen, wonen, zorg en slimme technologie’vindt plaats tijdens het inspiratiefestival Lets’Gro en is tegelijkertijd de bijdrage van de Rijksuniversiteit Groningen aan de landelijke U-meet manifestatie.
Laatst gewijzigd:18 november 2014 09:44

Meer nieuws

 • 19 november 2019

  Oldest evidence of salt production in Bronze Age Italy found along Tyrrhenian coast

  A new study by archaeologists of the University of Groningen in collaboration with the University of Rome Tor Vergata,reveals that a series of Bronze and Iron age archaeological sites located on the Tyrrhenian coast of Italy must be interpreted in the...

 • 15 november 2019

  Hong Kong update: safety first

  We are very concerned regarding the current situation in Hong Kong, especially near some of the premises of our partner universities. The University of Hong Kong, the Chinese University of Hong Kong, and Hong Kong Baptist University have informed us...

 • 15 november 2019

  Afscheid Jan de Jeu: Bestuurder van buiten

  Op vrijdag 15 november 2019 neemt Jan de Jeu na 8 jaar afscheid van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. Met de benoeming van De Jeu brak de RUG met de traditie dat bestuurders uit eigen gelederen werden geworven. Hij was de eerste...