Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groninger Museum en Rijksuniversiteit Groningen starten uniek opleidingstraject

30 oktober 2014
Groninger Museum
Groninger Museum

Het Groninger Museum en de opleiding Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen starten in november 2014 een bijzonder talentontwikkelingsproject. Hierbij wordt een pas afgestudeerde van de RUG in twee jaar klaargestoomd voor het vak conservator. Er wordt ingezet op een brede ontwikkeling binnen het vak en het opdoen van specifieke kennis en vaardigheden. Een dergelijk traject is uniek in Nederland . Deze samenwerking wordt financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Beringer Hazewinkel.

Onlangs heeft de selectie van de eerste Conservator in Opleiding plaatsgevonden. Kunsthistorica Suzanne Rus (Veendam, 1990) is de eerste die het traject gaat volgen. Zij is gekozen uit vele geschikte kandidaten. Suzanne studeerde in 2013 cum laude af.

Vanaf 1 november zal zij gedurende twee jaar volledig meedraaien met verschillende kunstdisciplines om uiteindelijk geheel zelfstandig een product in de vorm van een tentoonstelling of publicatie te realiseren met de nadruk op regionale kunstgeschiedenis.

Dirk Jan Wolffram, vice-decaan van de Faculteit der Letteren aan de RUG, zegt: “ De samenwerking tussen het Groninger Museum, de Conservatorenopleiding van de Faculteit der Letteren en de Stichting Beringer Hazewinkel is voor ons van groot belang omdat deze uitdrukking geeft aan ons streven om onze studenten een optimale doorstroming naar een maatschappelijke loopbaan te bieden. De positie van Conservator in Opleiding, mogelijk gemaakt door de samenwerking met maatschappelijke partners, biedt een unieke combinatie van wetenschappelijke verdieping en praktijkervaring. Deze sluit uitstekend aan op onze duale Master Kunstgeschiedenis.”

De samenwerking wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Beringer Hazewinkel. Deze stichting heeft ten doel het bevorderen van de schone kunsten door het verlenen van financiële steun. Franck Smit voorzitter van de Stichting Beringer Hazewinkel laat weten er trots op te zijn dat de naam van de stichting is verbonden aan de Conservator in Opleiding. Hij zegt: “Het oogmerk van de Stichting Beringer Hazewinkel is dat Suzanne Rus in deze functie haar talenten verder kan ontplooien en een bijdrage levert aan de ontwikkeling en innovatie van het Groninger Museum.“

Andreas Blühm, algemeen directeur van het Groninger Museum, is zeer verheugd over deze benoeming: “Het museum is natuurlijk een ideale plek om kennis op te doen en uiteindelijk als conservator verder te kunnen. Deze functie betekent ook een versterking en een verrijking voor het conservatorenteam. Ze biedt meer kansen om aandacht te schenken aan de regionale kunstgeschiedenis en de kunstenaarsgroep De Ploeg. Daarbij kunnen er ook nieuwe onderwerpen aangeboord worden.”

Het Groninger Museum, Stichting Beringer Hazewinkel en de Rijksuniversiteit Groningen willen met dit project het ontwikkelen van talent en kennis stimuleren.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:31 oktober 2014 14:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Machtige partijen bepalen beeld verleden op social media

  Het zijn de gebruikers met de meeste ervaring en gezag die bepalen hoe belangrijke verhalen op online platformen beklijven. Zo maken mainstream media op YouTube de meeste zichtbaar blijvende filmpjes en weerhoudt op Wikipedia een handjevol redacteuren...

 • 12 maart 2018

  Prof. Jensma over de Dag van de Grunneger Toal

  Prof. Goffe Jensma over de Dag van de Grunneger Toal.

 • 08 maart 2018

  3 topmasters bij de Faculteit der Letteren

  In de Keuzegids 2018 hebben drie masteropleidingen van de Faculteit der Letteren het label Topopleiding gekregen. De masters Kunst en Cultuurwetenschappen, Europese Studies en Archeologie (research) behoren hiermee tot de beste van het land.